Γιατί η αλλαγή σελίδας στο Ethereum δεν έλυσε κανένα πρόβλημα

Γιατί η αλλαγή σελίδας στο Ethereum δεν έλυσε κανένα πρόβλημα
Photo: pixabay.com
Παρότι η «Συγχώνευση» αναμφισβήτητα είναι καλά νέα για το περιβάλλον, φέρνει στην επιφάνεια άλλα προβλήματα.

Το blockchain Ethereum τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε την πολυαναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη «Συγχώνευση» (Merge), μια τεχνική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του.

Σημειώνεται πως το δίκτυο είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ψηφιακά καθολικά στον κόσμο και η κύρια πλατφόρμα για το Web3, τα NFTs και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi). 

Ωστόσο, παρότι η «Συγχώνευση» αναμφισβήτητα είναι καλά νέα για το περιβάλλον, φέρνει στην επιφάνεια άλλα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως τα blockchain βασίζονται σε αυτό που είναι γνωστό ως «μηχανισμός συναίνεσης». Πριν από τη Συγχώνευση, το Ethereum χρησιμοποιούσε τον μηχανισμό συναίνεσης «απόδειξης εργασίας» (proof of work), με τους λεγόμενους «ανθρακωρύχους» (miners) να χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσουν υπολογιστές, οι οποίοι λύνοντας πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα προσθέτουν μπλοκ συναλλαγών στο blockchain. Στη συνέχεια, οι miners αποζημιώνονται με κρυπτονομίσματα για τη δουλειά τους.

Το blockchain του bitcoin εξακολουθεί να το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Η επαλήθευση των συναλλαγών bitcoin απαιτεί περισσότερη ενέργεια από χώρες όπως η Νορβηγία. Σε περιοχές όπου λαμβάνει χώρα πολλή εξόρυξη bitcoin, οι τοπικοί πληθυσμοί υποφέρουν από αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ηχορρύπανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στροφή του Ethereum στο πρωτόκολλο «proof of stake» περιορίζει αυτά τα περιβαλλοντικά κόστη. Το Ethereum χρησιμοποιεί τώρα έναν αλγόριθμο που επιλέγει τυχαία κάποιον για να δημιουργήσει ένα νέο μπλοκ για να το προσθέσει στο blockchain. Επίσης, όσο περισσότερο κάνει κάποιος staking στο Ether, το εγγενές token του Ethereum, τόσο πιο πιθανό είναι να επιλεγεί για τη δημιουργία του νέου μπλοκ.

Αυτό δημιουργεί κίνητρα για την απόκτηση ολοένα και περισσότερων Εther, οπότε φαίνεται λογικό να προβλεφθεί ότι κάθε blockchain που βασίζεται στο πρωτόκολλο proof of stake «συγκεντρώνει» την ικανότητα επεξεργασίας συναλλαγών σε λίγα χέρια. 

Το staking είναι ήδη μια εξαιρετικά συγκεντρωτική επιχείρηση που αφορά ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όπως η Coinbase, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Nansen. Περισσότερος συγκεντρωτισμός φαίνεται αναπόφευκτος.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το όλο νόημα της ύπαρξης μιας αλυσίδας μπλοκ με μηχανισμό συναίνεσης είναι η αποφυγή κεντροποιημένων μεσαζόντων για την επαλήθευση των συναλλαγών. Χωρίς ουσιαστική αποκέντρωση, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν όλα τα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το Ethereum αξίζουν τον κόπο να επιλυθούν.

Για παράδειγμα, το blockchain Ethereum δέχεται πολλή κριτική για τη συμφόρηση σε ώρες αιχμής, η οποία εκδηλώνεται με πιο αργούς χρόνους διεκπεραίωσης συναλλαγών και κυμαινόμενες χρεώσεις συναλλαγών (τα οποία είναι γνωστά ως «τέλη αερίου»). Σε περιόδους αιχμής, τα τέλη φυσικού αερίου μπορεί να είναι απαγορευτικά για χρήστες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν μικρότερες συναλλαγές (τον Μάιο του 2022, οι μέσες ημερήσιες χρεώσεις αερίου έφτασαν σχεδόν τα 200 δολάρια), ενώ η Συγχώνευση δεν άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού ή χρέωσης των τελών αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τέτοια συμφόρηση προσθέτει ένα άλλο πρόβλημα. Οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν στους validators υψηλότερες προμήθειες για την εκτέλεση της συναλλαγής τους πρώτα σε ένα μπλοκ. Αυτό είναι ένα κόστος που ωφελεί τους μεγαλύτερους validators οι οποίοι θα επιλεγούν για τη δημιουργία περισσότερων μπλοκ και, ως εκ τούτου, θα έχουν περισσότερες εισπράξεις. Ένας validator μπορεί ακόμη και να εισαγάγει τη δική του συναλλαγή πριν από άλλους προκειμένου να επωφεληθεί από τις κινήσεις της αγοράς, μια πρακτική που είναι γνωστή ως MEV ή «μέγιστη εξαγώγιμη αξία».

Η Συγχώνευση επίσης δεν θα κάνει το blockchain πιο ασφαλές. Οι ισχυρισμοί ότι θα το κάνει προϋποθέτουν ότι η Συγχώνευση θα αυξήσει την αποκέντρωση. Αλλά, αν ισχύει το αντίστροφο, υπάρχουν κίνδυνοι. Μια έκθεση από την Υπηρεσία Προηγμένων Έργων Αμυντικής Έρευνας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το blockchain μπορεί να χειραγωγηθεί εάν ο αριθμός των επικυρωτών είναι πολύ μικρός.

Η στροφή στο proof of stake αυξάνει επίσης τις νομικές αβεβαιότητες. Πριν από τη συγχώνευση, η γερουσιαστής των ΗΠΑ Debbie Stabenow πρότεινε ένα νομοσχέδιο που αναφέρει το Ether ως παράδειγμα «ψηφιακού εμπορεύματος» που δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (στις ΗΠΑ, οι τίτλοι ρυθμίζονται από τη SEC, ενώ το Commodity Futures Trading έχει την εποπτεία των αγορών εμπορευμάτων).

Έτσι, τώρα που οι stakers συγκεντρώνουν Εther με την ελπίδα να αποζημιωθούν από τα τέλη αερίου του blockchain Ethereum, η SEC μπορεί να έχει κάτι να πει σχετικά…