Εθνική Τραγωδία: Στους 74 οι νεκροί και 187 οι τραυματίες από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (βίντεο)

Εθνική Τραγωδία: Στους 74 οι νεκροί και 187 οι τραυματίες από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (βίντεο)

Οι άνδρες των ΕΜΑΚ βρήκαν άλλες δύο σορούς στο Μάτι- Τραγικές εικόνες αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Συνεχής ενημέρωση

Στους 74 νεκρούς και 187 τραυματίες έχουν φτάσει μέχρι τώρα τα θύματα της ολέθριας πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες στην Καλλιτεχνούπολη και έφτασε μέχρι το Μάτι, όπου και συντελέσθηκε η μεγάλη τραγωδία, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 74, ενώ οι ενήλικες τραυματίες είναι 164, από τους οποίους οι 71 παραμένουν για νοσηλεία και οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Επίσης 23 παιδιά χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και 11 από αυτά νοσηλεύονται, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δύσκολο έργο για τον εντοπισμό αγνοουμένων δεν έχει τελειώσει, καθώς το κέντρο της Πυροσβεστικής και οι άλλες υπηρεσίες έχουν δεχτεί δεκάδες κλήσεις, και διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια των συνανθρώπων μας και την αμέριστη συμπαράστασή του στους πληγέντες.

Παράλληλα, κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, φαίνεται πως το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην πυρκαγιά της Κινέτας, η οποία ξεκίνησε χτες από την θέση Αέρας στα Γεράνεια ‘Ορη και βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τελευταίες πληροφορίες από την πυροσβεστική, αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχει ένα μέτωπο το οποίο κινείται προς τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να απειλείται κατοικημένη περιοχή μέχρι στιγμής.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρων. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο καναντέρ.

Σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές:

1. Στη Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρους, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη.

2. Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 πεζοπόρους πυροσβέστες και 1ελικόπτερο.

3. Στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 27 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων και 1 ελικόπτερο

4. Στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 15 οχήματα με 50 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος 2 ελικόπτερα.

5. Στην περιοχή Λάρυμνα Φθιώτιδας επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρος και 1 ελικόπτερο.

Εκκενώνονται οικισμοί στο Λουτράκι και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι

Σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι, στο Λουτράκι, καθώς και κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, προχωρούν οι τοπικές Αρχές.

Τόσο η πυρκαγιά στο μέτωπο της Κινέτας όσο και σε αυτό της Καλλιτεχνούπολης Αττικής, παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το θετικό στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι έχουν κοπάσει πλέον οι δυνατοί άνεμοι, που σε κάποια στιγμή χθες έφτασαν στα 9 μποφόρ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 4 εθελοντικά οχήματα, 9 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου και Βάρης – Βουλιαγμένης, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συμμετέχουν 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην άλλη μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, συμμετέχουν για την κατάσβεσή της 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν αυτή την ώρα δύο αεροσκάφη.

Είκοσι πέντε από τα θύματα βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι

Οι νεκροί βρέθηκαν στην περιοχή (Κόκκινο Λιμανάκι) Αργυρή Ακτή, κοντά στη θάλασσα, όπου υπάρχει και η ομώνυμη ταβέρνα.

Στη συνέχεια, διασώστης του Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε τον κ. Κοκκόλη λέγοντας ότι όντως έχουν βρεθεί πολλοί νεκροί στη συγκεκριμένη περιοχή. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι με μια σύντομη καταμέτρηση που έκαναν, οι νεκροί, στο συγκεκριμένο σημείο, είναι 26.

Σκηνές σοκ μεταδίδει από το σημείο της τραγωδίας ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».

Τραγικές περιγραφές από τους κατοίκους στο Μάτι

Θέατρο πολεμικών συγκρούσεων θυμίζει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και η ευρύτερη περιοχή, την επομένη της φονικής πυρκαγιάς. Οι εικόνες καταστροφής με τα καμένα σπίτια, τα αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες, τα καπνισμένα δέντρα και η συντριβή στο βλέμμα των κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, φαντάζουν σαν να προηγήθηκε βομβαρδισμός. Δύο αεροσκάφη τύπου Κανανταίρ και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, που κάνουν συνεχώς υδροληψίες στην θάλασσα της περιοχής και σβήνουν τις τελευταίες εστίες στον Νέο Βουτζά, καθώς και τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους που «οργώνουν» την περιοχή, θυμίζουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πύρινης λαίλαπας.

Μαζί στη ζωή και στο θάνατο

Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν. Ενδεικτικά,στο σπίτι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν χθες το απόγευμα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους. Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγγενείς και γείτονες, το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 χθες το απόγευμα ότι αδυνατεί να φύγει. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν. Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.

«Οι απανθρακωμένοι μοιάζουν με κούκλες»

Διακόσια μέτρα βορειότερα διασώστες αναζητούν στη θάλασσα αλλά και σε κάθε καμένο διαμέρισμα τέσσερις αγνοούμενους, εκ τω οποίων έναν πατέρα με την ανήλικη κόρη του. Ο γιος του εντοπίστηκε νωρίτερα πνιγμένος στη θάλασσα. Πυροσβέστες που έσπευσαν από την επαρχία για να συνδράμουν συγκλονίζουν όταν μας λένε ότι τα απανθρακωμένα πτώματα που εντοπίζουν έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ από τη φωτιά που μοιάζουν με παιδικές κούκλες.

Με μικρές ή καθόλου ζημιές γλύτωσαν από την πύρινη λαίλαπα ορισμένα σπίτια της περιοχής, ενώ άθικτα έμειναν τα ξενοδοχεία επί της Ποσειδώνος όπως το Mati, το eHotel, το Cabo Verde και το Ramada, καθώς και οι θερινοί κινηματογράφοι Ρία και Μαϊάμι.

Συγκλονιστικές εικόνες από το Μάτι

1/9
Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι
Καμένα δέντρα και σπίτια στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι
Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι
Κόσμος περπατάει δίπλα από καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι
Καμένα αυτοκίνητα διακρίνονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι
Κόσμος περπατάει δίπλα από καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι
Ποδηλάτης περνάει δίπλα από καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι
Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι
Κόσμος περπατάει δίπλα από καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι

Γλύτωσε στο παρά…3΄ η Αλέκα Παπαρήγα

Θύμα της πυρκαγιάς λίγο έλειψε να γίνει η βουλευτής και τέως γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε στα καμένα μαζί με τους βουλευτές Ιωάννη Γκιόκα και Χρήστο Κατσώτη. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι χθες το απόγευμα κινούνταν με τον οδηγό και έναν συνεργάτη της στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία ήταν κλειστή λόγω της πυρκαγιάς και της ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να συνεχίσουν μέσα από το Μάτι. Το όχημα εγκλωβίστηκε μαζί με άλλα αυτοκίνητα στο ύψος της Αργυράς Ακτής, ενώ στο μεταξύ η φωτιά είχε περάσει τη λεωφόρο και κατευθυνόταν με καταστροφική μανία προ την παραλία. Ευτυχώς, ο οδηγός βρήκε διέξοδο σε παρακείμενο δρόμο και το όχημα απεγκλωβίστηκε. Όπως ανέφερε η ίδια, ειδοποιήθηκε αργότερα ότι η φωτιά έφτασε στη συγκεκριμένη ακτή μετά από 3-4 λεπτά και προκάλεσε τον όλεθρο.

Τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Τα πρώτα επόμενα βήματα και μέτρα (έως ότου υπάρξει η πλήρης καταγραφή) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που σχεδιάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων:

– Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους

– Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

– Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:

– Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

– Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Υπογράμμισε ότι αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

-Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

– Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

– Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Πού μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια οι πληγέντες από τις πυρκαγιές

Ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση των θυμάτων

Ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία, ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου». Ήδη έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει «με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων».

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο «ελπίζεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Λεωφ. Μαραθώνος

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.

Φορολογικά μέτρα για τους πυρόπληκτους της Αττικής ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

Περιπολίες στα σπίτια που επλήγησαν

Η αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε χθες η μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας-Πικερμίου ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχείο της Ραφήνας.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον δήμαρχο, Ευάγγελο Μπουρνού, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, παράγοντες κρατικών υπηρεσιών, τοπικοί βουλευτές κ.ά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα ενημέρωσης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, δημοτικού συμβούλου, Μύρωνα Τσαγκαράκη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να ξεκινήσουν μικτές περιπολίες με τριμελείς ομάδες (έναν στρατιωτικό, έναν αστυνομικό και έναν πυροσβέστη) στις πληγείσες περιοχές για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών. Επίσης, 150 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκινούν καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, ενώ συνεργεία του ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνουν την επισκευή για την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων, προκειμένου να υδροδοτηθεί και πάλι η περιοχή.

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

Τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές ανακοίνωσε σήμερα ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου σήμερα το πρωί παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση περίπου 7.500 καταναλωτές στην ανατολική Αττική.

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά για ακόμη μία φορά την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κ.λπλ) να απομακρυνθούν και να μην έρθουν σε επαφή, αλλά να ειδοποιήσουν άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Αναλυτικά, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκαταστήσει τις περισσότερες βλάβες στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων για την ηλεκτροδότηση σε παραλιακά τμήματα της Κινέτας και των Αγίων Θεοδώρων, καθώς και των οικισμών Γαλήνη, Μαρούγκα και Πανόραμα.

Στα Χανιά, οι περισσότερες βλάβες που προκλήθηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή του Αποκόρωνα έχουν αποκατασταθεί και πλέον παραμένει εκτός τάσης ένα πολύ μικρό τμήμα του Δικτύου.

Σε επίπεδο υλικών ζημιών, στις περιοχές Μάτι, Νέου Βουτζά και Ραφήνας, καταγράφηκαν ζημιές σε συνολικά 50 υποσταθμούς, από ένα σύνολο περίπου 300 υποσταθμών που τροφοδοτούν όλη την ευρύτερη περιοχή.

Στον Κάλαμο καταγράφηκαν ζημιές σε 10 υποσταθμούς, ενώ σε όλες τις πιο πάνω περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαιτούμενες επισκευές του Δικτύου προς αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των καταναλωτών και πως τα συνεργεία της Εταιρίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των πυρκαγιών σε πλήρη ετοιμότητα, με επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας στη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο, αμέσως μόλις παρέχεται άδεια πρόσβασης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τέλος, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

 

Άμεσες πρωτοβουλίες από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για την αποκατάσταση των ζημιών

Έτοιμη να συνεργαστεί για την υποστήριξη και υλοποίηση του σχεδίου γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών στην Αττική από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δηλώνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Το σχέδιο αυτό «πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί με ψυχραιμία, αλληλεγγύη, ενότητα και νηφαλιότητα» τονίζεται.

Επίσης, με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα, οι Περιφέρειες θέτουν στη διάθεση της Περιφέρειας Αττικής τις δυνάμεις τους για τη διαχείριση της κρίσης.

Επίσης, η ΕΝΠΕ προτίθεται άμεσα να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Πρόκειται για ανείπωτη εθνική τραγωδία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Το ΔΣ της ΕΝΠΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα αλλά και την ευγνωμοσύνη του σ’ όλους εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες και αγωνίζονται για την ανθρώπινη ζωή.

Διαβάστε ακόμη: Παυλόπουλος: Σήμερα όλα τα επισκιάζει η τραγωδία των νεκρών της πυρκαγιάς

Έτοιμη να αναλάβει δράση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για την ανακούφιση των επιχειρηματιών

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκφράζει με ανακοίνωσή της τη βαθύτατη θλίψη της, για τις τραγικές συνέπειες των φονικών πυρκαγιών και δηλώνει έτοιμη να συμβάλει, με όποιον τρόπο μπορεί, στην ανακούφιση των πληγέντων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του επιμελητηρίου, βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, προκειμένου να συμβάλουν με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ανακούφιση των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί.

Κλιμάκιο του ΒΕΑ είναι διαθέσιμο για την καταγραφή των ζημιών από πραγματογνώμονες, προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι αποζημιώσεις των δικαιούχων.

 

Διαβάστε ακόμη: Παυλόπουλος: Σήμερα όλα τα επισκιάζει η τραγωδία των νεκρών της πυρκαγιάς