Εθνική Τράπεζα: Διαθέτουμε ευρεία καταθετική βάση και την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια

Εθνική Τράπεζα: Διαθέτουμε ευρεία καταθετική βάση και την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια
People make transactions at automatic teller machines at a branch of the National Bank in the center of Athens on January 21, 2015. Whoever wins Greece's general election on January 25, Europe will have to take urgent action to tackle the country's mountain of debt before it buries the rest of the eurozone, analysts say. Alexis Tsipras, head of the far-left Syriza party that leads in the polls, has alarmed EU capitals by pledging to ditch austerity measures and renegotiate the debt left by two huge international bailouts. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Εθνικής Τράπεζας και η επόμενη μέρα.

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και στα επόμενα βήματα της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος Γκίκας Χαρδούβελης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε πως το  τελευταίο δωδεκάμηνο τα πράγματα οξύνθηκαν, σταδιακά σταθεροποιήθηκαν, ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν και παραμένουν δύσκολες και περίπλοκες.

«Σε αυτό το διάστημα είχαμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, ενώ είδαμε τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε γενεές αυξήσεις επιτοκίων λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, η αναταραχή στα τραπεζικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελβετίας οδήγησε στο να στραφούμε σε ορθότερες πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και ρευστότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως ιστορικά οι τράπεζες, ανά τον κόσμο, αντιμετώπιζαν προβλήματα άμεσης επιβίωσης, κυρίως, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και δευτερευόντως λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των καταθετών.

Στην ομιλία του στάθηκε, μεταξύ άλλων στις αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το μέλλον των τραπεζών, αφού όπως είπε, η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωζώνη είναι ενδελεχής και η ελληνική οικονομία εκπλήσσει θετικά όπως και οι τράπεζες της εμφανίζοντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 8,4% το 2021 και 5,9% το 2022 ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη ώθηση που δόθηκε από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Το 2022 οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν σε θετική κερδοφορία και μετά από 13 χρόνια λαμβάνουν επιτέλους θετικές βαθμολογίες από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα κι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και αλλάζει σελίδα έχοντας όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει την πρώτη επιλογή για όλους τους Έλληνες χάρη στην ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει».

Παρουσιάζοντας το πλάνο των επόμενων χρόνων υπογράμμισε πως ο όμιλος χτίζει το μέλλον εφαρμόζοντας εκτεταμένο πρόγραμμα μετασχηματισμού, εκσυγχρονίζοντας τις εσωτερικές διαδικασίες, βελτιώνοντας τις υφιστάμενες υποδομές, ενώ εκπαιδεύει το προσωπικό και το επιβραβεύει ουσιαστικά. Παράλληλα η βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον και η κοινωνική ευθύνη κρίνονται καθοριστική σημασίας. Η τράπεζα παίζει ηγετικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη τραπεζική λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τα κριτήρια ESG για την παροχή δανείων και στηρίζει εμπράκτως την μετάβαση των πελατών της στην υιοθέτηση πρακτικών απαλλαγής από τον άνθρακα.

Προσαρμοστήκαμε άμεσα στις νέες συνθήκες

«Το 2022 αποχαιρετίσαμε την κρίση της πανδημίας αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες ήταν αξιοσημείωτη και η ανάπτυξη που σημειώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία διότι υπήρξε αντίστοιχα και η απαραίτητη δημοσιονομική στήριξη από το Κράτος. Το 2022 συνεχίζεται με θετική πορεία» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας υπάρχει, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ευρεία καταθετική και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για α)  εξυγίανση από κόκκινα δάνεια, με μονοψήφιο δείκτη 5% το α’ τρίμηνο φέτος, δηλαδή, με 200 εκατ. ευρώ κόκκινα δάνεια, σε απόλυτο αριθμό μετά από προβλέψεις, β) ευρεία και μεγάλη καταθετική βάση που δίνει τη σιγουριά πλεονάζουσας ρευστότητας, καθώς επίσης και για ισχυρή κεφαλαιακή βάση 16,5% το α’ τρίμηνο 2023, μακράν υψηλότερη των συστημικών τραπεζών.

Η διοίκηση μάλιστα προτεραιοποίησε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» δίνοντας κίνητρα σε νέους  για την απόκτηση πρώτης κατοικίας τους. Την ίδια ώρα, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη έκλεισαν στα 500 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που επιτρέπει στο εν λόγω χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να έχει ευελιξία κινήσεων, ενώ ανοίγει παράλληλα πόρτα για ανταμοιβή των μετοχών το 2024 μετά από χρόνια.

«Αναγνωρίζουμε ότι τα Fintechs είναι ευέλικτα καθώς είναι απαλλαγμένα από πολύπλοκες διαδικασίες. Η τράπεζα τα τελευταία πέντε χρόνια τρέχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και το στοίχημα που έχει θέσει είναι να μεταπηδήσει σε πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Ήδη βρισκόμαστε στο top10 διεθνών τραπεζών που το έχουν πετύχει αυτό. Να σημειώσω ότι πέρυσι σημειώθηκε αύξηση 34% στις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ καταγράφεται τεράστια αλλαγή κουλτούρας στα καταστήματα τα οποία λειτουργούν χωρίς χαρτί».

Ενδεικτικό της μετάβασης του τραπεζικού οργανισμού στη νέα εποχή είναι ότι το 97% των συναλλαγών γίνονται μέσα από εναλλακτικά κανάλια απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Τα τραπεζικά προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να υπάρχουν στο σημείο αγοράς των αγαθών για το λόγο αυτό προχωράμε σε συνέργειες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συναφείς και συμπληρωματικούς κλάδους έτσι ώστε να βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στον πελάτη. Πρωτοστατούμε στην ενεργειακή μετάβαση διαχειριζόμενοι χαρτοφυλάκιο ύψους 1,6 δισ. ευρώ και έχουμε μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 41% το 2022 συγκριτικά με το 2020. Στόχος μας να αποτελούμε ηγέτες στην στρατηγική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής των επόμενων χρόνων» κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: