Εθνικό Αστεροσκοπείο: Η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τουλάχιστον τρία εκατοστά μετά τον σεισμό

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Η Ζάκυνθος μετακινήθηκε τουλάχιστον τρία εκατοστά μετά τον σεισμό
Ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Ζακύνθου από τον σεισμό , Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018. Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στη 01:54 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μόνο υλικές ζημιές .Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κωνσταντίνος Συνετός

Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση.

Κατά τρία εκατοστά τουλάχιστον, μετακινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρ Αθανάσιος Γκανάς, αυτό προκύπτει από την ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1 της υπηρεσίας Copernicus του Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οι οποίες αποκαλύπτουν την επιφανειακή παραμόρφωση του εδάφους στη Ζάκυνθο.

Η μετακίνηση ήταν κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο, ενώ δεν διαπιστώνεται κάποια αισθητή κατακόρυφη μετακίνηση. Ο κ.Γκανάς ανέφερε ότι οι επιστήμονες του ΕΑΑ αυτή την περίοδο αναλύουν επίσης γεωδαιτικά στοιχεία από τους σταθμούς GPS στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο για να δουν αν ο σεισμός έχει προκαλέσει και άλλες μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.