Έτοιμες να ξεκινήσουν οι συναλλαγές Κίνας-Αργεντινής

Έτοιμες να ξεκινήσουν οι συναλλαγές Κίνας-Αργεντινής

Συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των δύο χωρών για την ολοκλήρωση της σύμβασης ανταλλαγής νομισμάτων.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Φαμπρέγα, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του την Κυριακή για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Αργεντινής.

Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων αυτή θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν, την ώρα που τα ελάχιστα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας και η προβληματική ισοτιμία του νομίσματος της, έχουν θέσει το Μπουένος Άιρες σε δυσχερή θέση έντονης οικονομικής πίεσης.

Η εφημερίδα La Nacion γράφει ότι η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες θα λάβει μια πρώτη δόση του γιουάν αξίας 1 δισ. δολαρίων πριν από το τέλος του έτους, χωρίς όμως να αναφέρει την πηγή της πληροφορίας που αναμεταδίδει.

Το σχέδιο είναι μέρος της συμφωνίας στα πλαίσια δανειοδότησης 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη ανάμεσα σε Αργεντινή και Κίνα τον Ιούλιο του 2014 και μετά την κρίση χρέους που βιώνει η χώρα για δεύτερη φορά τα τελευταία 12 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην παρούσα χρονική στιγμή η Κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του στην Αργεντινή συμφώνησε με την Κριστίνα Φερνάντεζ Κιρχνερ, πρόεδρο της χώρας, που βρίσκεται σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τα ληστρικά hedge funds.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr