Έτοιμος να αναχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού ο Ασάνζ

REUTERS

Ο ιδρυτής του WikiLeaks που βρίσκεται επί 26 μήνες κλεισμένος στην πρεσβεία στο Λονδίνο γνωστοποίησε τα σχέδιά του σε δημοσιογράφους.

«Αναχωρώ σύντομα από την πρεσβεία… όμως ίσως όχι για τους λόγους που ο Τύπος του Μέρντοκ και το Sky News λένε αυτή τη στιγμή», δήλωσε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με τις αποκαλύψεις του, ο οποίος έχει καταφύγει εδώ και 26 μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, ανακοίνωσε τα σχέδιά του, χωρίς πάντως να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το οποίο ανήκει εν μέρει στην εταιρεία 21st Century Fox του Ρούμπερτ Μέρντοκ, είχε μεταδώσει νωρίτερα πως ο Ασάνζ σκέπτεται να εγκαταλείψει την πρεσβεία λόγω επιδείνωσης της υγείας του.

Ερωτηθείς σχετικά με την υγεία του, ο 43χρονος Αυστραλός Ασάνζ δήλωσε πως οποιοσδήποτε θα επηρεαζόταν αν περνούσε δύο χρόνια κλεισμένος μέσα σε ένα κτίριο το οποίο δεν έχει εξωτερικούς χώρους, και χωρίς να εκτίθεται άμεσα στο φως του ήλιου, κάτι για το οποίο έχει παραπονεθεί αρκετές φορές ως τώρα.

Ο Ασάνζ μίλησε στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου καθισμένος δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο, ο οποίος έδωσε από την πλευρά του την εντύπωση πως βλέπει τη διαδικασία της απελευθέρωσης του Ασάνζ ως μια μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη υπόθεση.

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Δύο χρόνια είναι απλούστατα υπερβολικά πολύ. Είναι καιρός να απελευθερώσουμε τον Τζούλιαν Ασάνζ», είπε ο Πατίνο που πρότεινε να αρχίσει μια διεθνής εκστρατεία για την «απελευθέρωση» του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος έχει καταφύγει από τον Ιουνίο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού και από τις 18 Αυγούστου του έχει χορηγηθεί «πολιτικό άσυλο».

«Συνεχίζουμε να του προσφέρουμε την προστασία μας. Συνεχίζουμε να είμαστε διαθέσιμοι για να μιλήσουμε στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας με προοπτική να βρεθεί μια λύση σ’ αυτή τη σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Τζούλιαν Ασάνζ», συνέχισε ο υπουργός ζητώντας να πραγματοποιηθεί μια διεθνής εκστρατεία, το περίγραμμα της οποίας δεν διευκρίνισε.

Διαβάστε ακόμη:

Μια απρόσμενη διαδικτυακή παρέμβαση του Τζούλιαν Ασάνζ

Πωλήθηκε στο eBay ο διακομιστής του Wikileaks