Αιτήσεις για το ψηφιακό μέρισμα από ΟΤΕ, Vodafone και Wind Hellas

Αιτήσεις για το ψηφιακό μέρισμα από ΟΤΕ, Vodafone και Wind Hellas

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να συμμετάσχουν στη δημοπρασία συχνοτήτων που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στη δημοπρασία συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος, η αποκρατικοποίηση του οποίου μπορεί να φέρει στα «ταμεία» της κυβέρνησης ποσό μεταξύ 309 και 380 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για τη δημοπρασία εκδήλωσαν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, οι οποίες διεκδικούν δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 MHz (ψηφιακό μέρισμα) και των 2.600 ΜΗz.

Τη διαδικασία διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει στο επόμενο στάδιο τους προεπιλεγέντες που θα συμμετάσχουν στη σχετική δημοπρασία και να τους ενημερώσει για την ημερομηνία, τον τόπο, το πρόγραμμα διεξαγωγής, καθώς και για επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Όλα δείχνουν ότι η δημοπρασία θα διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ εκτιμάται πως δεν θα φέρει έσοδα πάνω από τα επίπεδα που ορίζουν οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκχώρηση των συχνοτήτων θα διατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και στη μείωση του χρέους της χώρας, καθώς η εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να τονώσει τα ετήσια έσοδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.