Έτοιμη να εκραγεί η «φούσκα» χρέους – Οι υπερχρεωμένοι αντιμέτωποι με δημοσιονομικό θάνατο 

Έτοιμη να εκραγεί η «φούσκα» χρέους – Οι υπερχρεωμένοι αντιμέτωποι με δημοσιονομικό θάνατο 
«Ένας αργός δημοσιονομικός θάνατος περιμένει ορισμένες χώρες σε αυτήν τη δεκαετία χρέους» λέει ο οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ

Αντιμέτωπος με μια σφοδρή κρίση χρέους, που κρατήσει τουλάχιστον 10 χρόνια, αναμένεται να έλθει αντιμέτωπος ο κόσμος, προειδοποίησε ο οικονομολόγος Άρθουρ Λάφερ, επισημαίνοντας πως το τέλος δεν θα είναι καλό.

Και η αλήθεια είναι πως με τον παγκόσμιο δανεισμό να να ξεπερνά τα 307,4 τρισ. δολ. τον περασμένο Σεπτέμβριο το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Τόσο οι χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και οι αναδυόμενες αγορές βιώνουν σημαντική αύξηση του χρέους τους, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, τροφοδοτούμενο εν μέρει από ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

«Προβλέπω ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι δεκαετία του χρέους, που σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει νέα, δυσθεώρητα ύψη. Δεν θα τελειώσει καλά», δήλωσε στο CNBC ο Laffer, ο οποίος είναι Πρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων και περιουσίας Laffer Tengler Investments.

Σημειώνεται πως ως ποσοστού του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος έχει αυξηθεί στο 336%, έναντι 110% το 2012 για τις προηγμένες οικονομίες και 35% για τις αναδυόμενες οικονομίες.  Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης του παγκόσμιου χρέους από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, το δ’ τρίμηνο του 2022 βρισκόταν στο 334% επί του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Για να εξυπηρετηθεί, εκτιμάται ότι περίπου 100 χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες για ζωτικής σημασίας κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας.

Οι χώρες που θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση θα μπορούσαν να ωφεληθούν προσελκύοντας εργατικό δυναμικό, κεφάλαιο και επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ αυτές που δεν το κάνουν θα μπορούσαν να χάσουν ταλέντο, έσοδα — και πολλά άλλα, είπε ο Laffer.

«Θα περίμενα ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες που δεν αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του χρέους τους θα έχουν αργό δημοσιονομικό θάνατο», είπε ο Laffer, προσθέτοντας ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες «ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν».

Ώριμες αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία ευθύνονταν για πάνω από το 80% της συσσώρευσης χρέους το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ενώ στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία παρουσίασαν τις πιο έντονες αυξήσεις.

Ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα τους χρέους θα επιδεινωθεί καθώς ο πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζει να γερνάει και οι εργαζόμενοι είναι σε σπάνη.

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα: να αυξηθούν οι φόροι ή να αναπτυχθεί η οικονομία πιο γρήγορα από ό,τι συσσωρεύεται το χρέος» είπε.

Τα σχόλια του Laffer έρχονται μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο και τη διάψευση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: