Έτσι θα γίνει το Ελληνικό

Έτσι θα γίνει το Ελληνικό
H μακέτα του νέου Ελληνικού, που αναλαμβάνει να αναπλάσει η Lamda.

Το σχέδιο της Lamda Development για το φιλέτο του ελληνικού δημοσίου – Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της. 

Επένδυση που θα ξεπεράσει συνολικά τα 7 δισ. ευρώ θα γίνει από τη Lamda Development στο Ελληνικό. Μαζί συμπράττουν αραβικά και κινεζικά funds και εφόσον η επένδυση ολοκληρωθεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερo ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στα σχέδια της εταιρείας για την αξιοποίηση του Ελληνικού περιλαμβάνεται η δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στην Ευρώπη συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., ενώ τα έργα αναμένεται να αρχίσουν σε περίπου ένα χρόνο.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της LAMDA
Η προσφορά της LAMDA Development S.A. για την απόκτηση του ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Η Αl Maabar είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι sovereign fund του Αbu Dhabi.
Η Fosun Group, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και έχει έδρα τη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Kίνας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών. Επίσης είναι γνωστή στη χώρα μας από την επένδυσή της στη Folli – Follie, ενώ η εταιρεία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για τον ΟΠΑΠ, αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά. Ο κινεζικός κολοσσός παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Διαβάστε σχετικά: Η Folli Follie και το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι του κόσμου

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Εταιρεία αλλά και την Ελλάδα, αφού ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου αποφάσισαν να επενδύσουν στην χώρα μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η συνολική επενδυτική πρόταση, που αποτελεί το μεγαλύτερη ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα € 7δισ. και θα έχει – μεταξύ άλλων – ως άμεσες συνέπειες τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.  Με την ολοκλήρωση της επενδυτικής μας πρότασης, η Ελλάδα θα αποκτήσει έναν παγκοσμίου επιπέδου προορισμό αναψυχής, κατοικίας, πολιτισμού και αθλητισμού με πρωτοποριακές υποδομές και υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες, ανοιχτό σε όλους τους Έλληνες και φιλόξενο σε όλους του ξένους επισκέπτες μας» αναφέρει η LAMDA σε σχετική ανακοίνωση της.

Διαβάστε: Μοναδική προσφορά για το Ελληνικό από τη Lamda Development

Τι προβλέπει το σχέδιο αξιοποίησης
Tο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού προβλέπει εκτέλεση επενδύσεων ύψους 10 δισ. Με την εξαγορά της «Ελληνικό ΑΕ» – ανάλογα με το τίμημα που θα καταβάλλει- ο ανάδοχος θα έχει στην κατοχή του το 70% της έκτασης με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης 99 ετών και στην πλήρη κατοχή του το 30% όπου θα κτισθούν οικίες προς πώληση.

Το σχέδιο θα προβλέπει επίσης πέναλτι σε περίπτωση ασυνέπειας, που θα ισούται με το 30% των επενδύσεων που δεν προχώρησαν. Το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα μετά από 7 χρόνια από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, να εισπράττει εφεξής το 30% των ετήσιων κερδών. Προϋπόθεση είναι, ο ανάδοχος μετά την επταετία, να έχει αποκομίσει κέρδος που θα ισούται με το 15% του επενδεδυμένου εκείνη τη στιγμή κεφαλαίου του.

Ο ανάδοχος θα εκτελέσει το έργο σε 3 πενταετίες και θα υποχρεούται να κατασκευάσει πάρκο 2.000 στρ., ενώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, δημιουργώντας ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα, και πολυτελείς κατοικίες. Στο υπόλοιπο τμήμα θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο, ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο καθώς και συνεδριακά κέντρα, γραφεία και ενδεχομένως ένα μεγάλο ενυδρείο.