Eurobank: Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή στην ΑΜΚ

Eurobank: Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή στην ΑΜΚ

Για τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και τον περιορισμό της ρευστότητας μίλησε ο Δ/νων Σύμβουλος της τράπεζας.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ της Eurobank έχουν εκδηλώσει ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου, που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποκάλυψε ότι στελέχη της τράπεζας είχαν επαφές με διεθνείς επενδυτές και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, προκειμένου να καλυφθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την ΑΜΚ.

Μιλώντας για τις τεράστιες αλλαγές που συντελέστηκαν στο τραπεζικό σύστημα, τις οποίες χαρακτήρισε «πραγματική κοσμογονία», με τη δημιουργία των 4 συστημικών τραπεζών, ομαλά και χωρίς κραδασμούς και αναταράξεις, ο κ. Μεγάλου εξέφρασε την πικρία του που αυτές δεν αναγνωρίστηκαν όπως έπρεπε. «Η τραπεζική πολιτική στην Ελλάδα αλλάζει. Και η ρευστότητα στο μέλλον θα είναι περιορισμένη», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΧΣ: Προσαρμογή του χρονοδιαγράμματος συναλλαγής της ΑΜΚ της Eurobank

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η χώρα βιώνει μια μεγάλη ύφεση, που όχι μόνο ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις, αλλά «ξεπερνά σε ένταση και διάρκεια οποιαδήποτε άλλη ύφεση έχει υποστεί αναπτυγμένο κράτος στα χρονικά του». Χαρακτήρισε την ύφεση «δοκιμασία χωρίς προηγούμενο», ανέφερε δημοσιονομικά μεγέθη και είπε χαρακτηριστικά ότι η κρίση που μαστίζει τη χώρα μπορεί να συγκριθεί με αυτή που βίωσαν οι Αμερικανοί το 1929.

Ο κ. Μεγάλου δήλωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, «δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομία». Ακόμη επεσήμανε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενισχύει τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ελλάδας -με τους δανειστές και επενδυτές – και ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η ανασύνταξη της χώρας. «Σε αυτή την κρίσιμη καμπή δεν πρέπει να υπάρξουν υπαναχωρήσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η δημοσιονομική προσαρμογή γιατί διαφορετικά θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», είπε ο επικεφαλής της τράπεζας.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής Ερευνών Διεθνών Αγορά της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα εξαλείφεται και οι προοπτικές θα είναι καλύτερες, σε σχέση με το 2013, ενώ, αντίθετα χαρακτήρισε δυσοίωνες τις προβλέψεις για την οικονομία της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τον Απρίλιο η λειτουργική ενοποίηση Eurobank-ΤΤ