Eurobank: Αίτημα για «Ηρακλή» εν μέσω διεργασιών για zero risk

Eurobank: Αίτημα για «Ηρακλή» εν μέσω διεργασιών για zero risk
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλάει κατά την διάρκεια απονομής βραβείων σε 350 αριστούχους από σχολεία των νομών Αττικής Βοιωτίας Εύβοιας και Φωκίδας, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενεργοποιείται έτσι ένα εγχείρημα συστημικής εμβέλειας που αποσκοπεί στην εξάλειψη τουλάχιστον 40% του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων – ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της κρίσης και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Tην ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank καταθέτει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο σχέδιο κρατικών εγγυήσων «Ηρακλής», συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ενεργοποιεί έτσι ένα εγχείρημα συστημικής εμβέλειας που αποσκοπεί στην εξάλειψη τουλάχιστον 40% του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων – ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της κρίσης και αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η Eurobank μπαίνει στην τελική ευθεία για την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη εάν θα είναι μηδενικό το ρίσκο των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα εγγράψουν οι τράπεζες στα βιβλία τους στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης.

Παρόλαυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαδικασία έγκρισης του σχετικού αιτήματος απαιτεί χρόνο και από την άλλη μεριά.  Η προετοιμασία του εγχειρήματος στη Eurobank είχε σχεδιαστεί πριν ακόμη δημιουργηθεί το σχέδιο «Ηρακλής». Οπότε υπάρχει ένας προδραστικός μηχανισμός που προωθεί συστηματικά το εγχείρημα και εν προκειμένω, κατά μία έννοια, πιέζει για οριστική λύση.

Η συζήτηση για τον εποπτικό αντίκτυπο των τιτλοποιήσεων, που έχει να κάνει με νομικά και τεχνικά θέματα, δεν αφορά μόνο τις επαφές των επιτελείων των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), διεξάγεται σε υψηλό επίπεδο με τις ηγεσίες των ECB, IMF, Κομισιόν. Μάλιστα σε λίγες μέρες, ενόψει του συνεδρίου των Δελφών όπου θα συμμετέχει ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τραπεζίτες αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, όπου θα τεθεί το θέμα.

Την ίδια ώρα προωθούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με το ντεμπούτο της Eurobank στον «Ηρακλή», το μέρος των ομολογιών για τις οποίες θα ζητήσει κρατική εγγύηση την επόμενη εβδομάδα αφορά 2,4 δισ. ευρώ. Απομένει στη συνέχεια ο SSM, φορέας που θα εγκρίνει και τη μεταφορά κινδύνου (SRT), να καθορίσει τον συντελεστή στάθμισης στο ενεργητικό της τράπεζας για αυτούς τους τίτλους.

Υπενθυμίζεται ότι τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Cairo της Eurobank θα έχει η θυγατρική FPS, το 80% της οποίας πρόσφατα πέρασε στον έλεγχο της doValue.