Eurobank για ελληνικές μετοχές: Πώς η «Χρονιά του Δράκου» θα φέρει άνοδο 21% στο Χρηματιστήριο

Eurobank για ελληνικές μετοχές: Πώς η «Χρονιά του Δράκου» θα φέρει άνοδο 21% στο Χρηματιστήριο
Photo: DALL•E
«Το 2024 θα είναι έτος "δύναμης και καλής τύχης" (γνωστό και ως Έτος του Δράκου) για τις ελληνικές μετοχές».

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών μετοχών εντός του 2024 εμφανίζεται η Eurobank Equities, με σχετική έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η χρηματιστηριακή να χαρακτηρίζει το τρέχον έτος ως «τη χρονιά του Δράκου» για τους ελληνικούς τίτλους, τονίζοντας τη σημασία που έχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (IG) για τη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των επενδυτών

Η Eurobank Equities σημειώνει πως οι ελληνικές μετοχές είχαν μια δυνατή χρονιά για το 2023, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ξεπερνά τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 κατά +25%.

«Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη (ισχυρή αύξηση EBITDA για τον μη χρηματοοικονομικού κλάδο και άνω του 50% αύξηση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα -NII- των τραπεζών) συνδυάστηκαν με την πτώση των ασφαλίστρων κινδύνου χάρη στην αποκρυσταλλωμένη εγχώρια πολιτική σταθερότητα και τις προσδοκίες για την επιστροφή της Ελλάδας στην IG), που ενισχύθηκαν περαιτέρω από το γενικότερο ράλι στα risk assets στο δ’ τρίμηνο του 2023 και τη χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών» σημειώνεται στην έκθεση.

2024: Η χρονιά του Δράκου

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής υποστηρίζουν στη συνέχεια πως «μετά τις ισχυρές αποδόσεις του 2023, ένα ερώτημα που συζητήθηκε έντονα πρόσφατα ήταν τι μπορεί να οδηγήσει το επόμενο σκέλος του ράλι».

Η έκθεση υποστηρίζει πως το «2024 θα είναι έτος “δύναμης και καλής τύχης” (γνωστό και ως Έτος του Δράκου) για τις ελληνικές μετοχές», κάνοντας λόγο για 4 παράγοντες που θα κυριαρχήσουν για την ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες:

  1. Ένα υγιές μακροοικονομικό υπόβαθρο, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2%, με ανώτερο προφίλ ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
  2. Η συνεχής δημοσιονομική πειθαρχία (με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να ξεπεράσει το 2%)
  3. Η συμπίεση των spreads μετά τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, στον απόηχο της αναβάθμισης της Ελλάδας από την Fitch.
  4. Πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση, με τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο.

Επενδυτική ανυπομονησία

Η Eurobank Equities σημειώνει ακόμα πως «για το 2024 το κυρίαρχο θέμα είναι η πιθανή τοποθέτηση του ΧΑ σε μια “λίστα παρακολούθησης” για ανακατάταξη σε ανεπτυγμένες αγορές (οι αξιολογήσεις γίνονται συνήθως τον Ιούνιο).

Σε ότι αφορά τα κριτήρια αυτής της αναβάθμισης, η Eurobank Equities σημειώνει πως η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο (βαθμολόγηση IG), ενώ σημειώνει πρόοδο στα κριτήρια μεγέθους (π.χ. float), ειδικά μετά από τα πρόσφατα placements και τις δημόσιες εγγραφές (IPO). Η τελική απόφαση θα λάβει υπόψη τη διαβούλευση με τους επενδυτές και ως εκ τούτου, η πραγματική αναταξινόμηση είναι ένα γεγονός του 2025 το νωρίτερο. Από πλευράς συναλλαγών/αποτίμησης όμως, αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να τοποθετούνται το 2024».

Στο +21% η ελληνική αγορά για το 2024 – Οι προτιμήσεις

Οι αναλυτές της έκθεσης προβλέπουν πως το 2024 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παρουσιάσει άνοδο 21%, αγγίζοντας έτσι τις 1.622 μονάδες.

Ακόμα, η Eurobank Equities συστήνει μια υποστηρίζουμε μια κλίση προς τις τράπεζες, όπου θεωρούμε ότι υπάρχει η καλύτερη σχέση κινδύνου-απόδοσης με την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί την κορυφαία επιλογή μας.

Υποστηρίζουμε επίσης μια overweight θέση στη ΔΕΗ, την Jumbo, την Mytilineos και την ΤΙΤΑΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: