Eurobank: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ρόλοι στη νέα Αγορά Εργασίας

Eurobank: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ρόλοι στη νέα Αγορά Εργασίας
Ο κόσμος της Εργασίας αλλάζει και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να προσαρμοστούν.

Από τη Nατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου

Aξιοποιώντας την εμπειρία και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζικών εργασιών, το 2022 προχωρήσαμε στην επίσημη υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου, το οποίο συνδυάζει την εργασία στο γραφείο με την απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι (Work@Home | Work on Premises) για δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Σήμερα, η Eurobank είναι η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία ακολουθεί επίσημα αυτόν τον δρόμο, καλύπτοντας μια σύγχρονη εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα, που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και τους βοηθά να πετύχουν μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Μία ισορροπία, η οποία μας κάνει όλους πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς και μας οδηγεί στην ευημερία.

Όμως οι αλλαγές δεν περιορίζονται σε αυτό

Η επιστήμη, η τεχνολογία, η σχέση μας με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όλα αυτά αποτελούν ψηφίδες ενός νέου κόσμου που διαμορφώνεται και αναδύεται πολύ γρήγορα. Από το σχήμα «σπουδές – δουλειά – σύνταξη» θα κληθούμε, ως κοινωνία και ως επιχειρήσεις, να περάσουμε πολύ γρήγορα σε ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά πλέον τη συνεχή εκπαίδευση, την αναβάθμιση και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, και την κινητικότητα σε νέες καριέρες (career mobility).
Κι ενώ είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πότε ξεκινά μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι βέβαιο ότι σηματοδοτούν την απαρχή ενός νέου κόσμου. Ως άτομα και ως εργοδότες οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη νέα πραγματικότητα και να προετοιμαστούμε αναλόγως, καθώς η ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

Η Aγορά Εργασίας σήμερα όλο και περισσότερο μοιάζει με ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι, το οποίο οι εργαζόμενοι καλούνται να διασχίσουν για να συνεχίσουν την πορεία τους. Πιστεύω ότι, ως επιχειρήσεις, οφείλουμε να αναλάβουμε τον ρόλο του κυκλικού κόμβου. Ενός πρακτικού και λειτουργικού μέσου που θα βοηθά τον εργαζόμενο να προχωρήσει μπροστά με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύει να μπερδευτεί ή να μείνει κολλημένος στην είσοδο, λόγω της ταχύτητας των άλλων οδηγών ή από την πυκνότητα της κίνησης. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει στη νέα εποχή μόνο με ένα τμήμα των ανθρώπων του, αφήνοντας ολόκληρες ομάδες εργαζομένων πίσω του.

Στην Eurobank, καθώς σχεδιάζουμε την Τράπεζα του μέλλοντος, δημιουργούμε πολιτικές για να απαντήσουμε στα νέα δεδομένα, καλύπτοντας όλες τις ομάδες εργαζομένων. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να νιώθουν ότι ανήκουν σε έναν Οργανισμό, ο οποίος τους στηρίζει και τους βοηθά να αναπτύσσονται προσωπικά και επαγγελματικά, ώστε να προχωρούν στο μέλλον με σύγχρονη γνώση και αυτοπεποίθηση.

Εδώ και πολλά χρόνια, άλλωστε, αντιμετωπίζουμε ως στρατηγική μας προτεραιότητα την ανάπτυξη του προσωπικού και τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να της δώσουμε περισσότερο ολιστική διάσταση. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες συλλογικά, φροντίζοντας να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όλους τους ανθρώπους του οργανισμού μας.

Στην Eurobank εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι μιας νέας, εξελιγμένης εργασιακής φιλοσοφίας. Κάνουμε σταθερά βήματα αλλαγής με αρωγό την τεχνολογία και συμβάλλουμε όλοι μαζί στην επιτυχημένη μετάβαση, με συμπερίληψη και σεβασμό προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.