Nέο τεύχος Fortune: Οι πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις!

Nέο τεύχος Fortune: Οι πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις!
Κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα (χάρτης με σημεία πώλησης) – Ανακαλύψτε τη φετινή λίστα Most Powerful Women in Business, αλλά και ένα μεγάλο αφιέρωμα στο μέλλον της εργασίας.

Ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλες και κρίσιμες αλλαγές δεν είχαν προχωρήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν είχε βρεθεί σε μια τόσο περίπλοκη και μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Και ποτέ άλλοτε, δεν υπήρξε τέτοιο σημείο κορύφωσης των αλλαγών που επέρχονται. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν η κλιματική κρίση, η υγειονομική ανασφάλεια, η διείσδυση της γεωπολιτικής σε πολλές πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας, απαιτούν διορατικότητα και φαντασία. Προϋποθέτουν, πέρα από το μυαλό, καρδιά και ψυχή.

Aυτά είναι τα προαπαιτούμενα για ένα συναρπαστικό αύριο. Όσοι, λοιπόν, αντιστέκονται στις αλλαγές, ας το ξανασκεφτούν. Χωρίς στερεότυπα και χωρίς προκαταλήψεις. Διαφορετικά θα χαθούν και θα είναι αργά για να εξετάσουν μετά το γιατί. Είναι, ίσως, το πιο σπουδαίο μήνυμα των γυναικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και πρωταγωνιστούν στις σελίδες που ακολουθούν, με αφορμή την ετήσια λίστα του Fortune, Most Powerful Women.

Γυναίκες κάθε ηλικίας, που έχουν ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές εμπειρίες και έχουν κυνηγήσει με όρεξη, πάθος, περιέργεια και αποφασιστικότητα τα όνειρά τους.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο, που αποτελεί αντικείμενο του τεύχους αυτού, αλλά και του MPW Summit που διοργανώσαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, βρίσκονται η οικοδόμηση μιας κουλτούρας συμπερίληψης χωρίς αποκλεισμούς, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις επιχειρήσεις, η ενδυνάμωση, επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ο προβληματισμός και τα σενάρια του μέλλοντος. Και αυτοί  είναι οι κρίσιμοι και αποφασιστικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις ισορροπίες στα επόμενα 10 χρόνια. Υπό την προϋπόθεση ότι η δυναμική νέα γενιά θα αποφασίσει να εμπλακεί στα πεδία που θα κρίνουν τις εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναφέρω, με αφορμή την απάντηση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου (σελ. 40) όταν  τη ρώτησα γιατί οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. «Έχω μεγάλη απογοήτευση από την πολύ μικρή ανταπόκριση του κόσμου να αναλάβει δημόσιες ευθύνες. Είναι η λογική του “πού να μπλέκω τώρα”. Δεν γίνεται όμως, από τη μια να συγχυζόμαστε ως πολίτες με την κρατική αναποτελεσματικότητα και από την άλλη να μην διανοείται πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να εμπλακεί με τα κοινά.»

Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη αλήθεια και η πιο κρίσιμη πρόκληση σε όλο τον δυτικό κόσμο. Αν καταφέρουμε να πάψουμε να γκρινιάζουμε για τα κακώς κείμενα, να κουνάμε το δάχτυλο σε ηγέτες και κυβερνήσεις, αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουμε από τη μία πλευρά «εμείς» και  από την άλλη πλευρά «οι άλλοι», αλλά είμαστε «όλοι μαζί», τότε πιθανόν να συνδημιουργήσουμε τον κόσμο που μας αξίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και επειδή η «Μεγάλη Παραίτηση» φέρει ως  λάβαρο την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, θα αναφερθώ στην πρώτη και αποκλειστική συνέντευξη στο Fortune, της νέας Προέδρου και CEO της AbbVie, Λαμπρίνας Μπαρμπετάκη (σελίδα 60), που επέστρεψε μετά από 16 χρόνια δουλειάς στο εξωτερικό. «Όσο απαιτητικός και αν είναι ο συνδυασμός καριέρας και προσωπικής ζωής, ενθαρρύνω κάθε έναv από εμάς να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα όλα όσα επιθυμεί και να υλοποιήσει τα όνειρά του. Και αν αυτό περιλαμβάνει κορυφαίες θέσεις ευθύνης, τότε να μην πτοηθεί από όποιες υπαρκτές δυσκολίες αντιμετωπίσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχει χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους του. Το αντίθετο ακριβώς, προσωπικά είμαι πάντα εκεί για τις σημαντικές στιγμές τις οποίες δεν διαπραγματεύομαι.» Τόσο απλά.

Δείτε όλα όσα συνέβησαν στο MPW Summit 2023

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune Greece

**Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης του νέου τεύχους του Fortune Greece.