Eurogroup: Αναβολή της δόσης ή συμφωνία στο «και πέντε»;

Eurogroup: Αναβολή της δόσης ή συμφωνία στο «και πέντε»;
epa06827090 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and The President of the Eurogroup, Portuguese Finance Minister Mario Centeno (R), during a meeting for the 20th anniversary of Eurogroup at Castle of Senningen in Luxembourg, 21 June 2018. The Eurogroup will assess the progress achieved by Greece in implementing the prior actions required under the fourth (and the final) review of its programme. EPA/JULIEN WARNAND

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως, καθώς η μάχη για να πειστούν οι θεσμοί συνεχίζεται έως την τελευταία στιγμή.

Tη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά να κρατάει μικρό καλάθι, μετά και τις δηλώσεις αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες για εκκρεμότητες που δεν έχουν λυθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι «οι πιθανότητες για αναβολή της δόσης είναι πλέον πάρα πολλές». Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως, καθώς η μάχη για να πειστούν οι θεσμοί συνεχίζεται έως την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση θεαματικών εξελίξεων μέσα στην ημέρα, θα μπορούσε να συνεδριάσει το EWG εκτάκτως αύριο το πρωί.

Έντονα συζητείται και το σενάριο και μίας συμφωνίας στο «και πέντε», δηλαδή μίας θετικής δήλωσης από τους Ευρωπαίους υπουργούς αύριο, που δεν θα δίνει μεν το οριστικό πράσινο φως στη δόση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αλλά θα εξουσιοδοτεί το EWG να λάβει την απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι άτυπη και έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Η μεγάλη εκκρεμότητα που έχει μπλοκάρει την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, είναι οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον νέο νόμο που ρυθμίζει την «προστασία της πρώτης κατοικίας». Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης-ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ δεν έχει καμφθεί ακόμα. Η διαφορά των δύο πλευρών βρίσκεται στην αφετηριακή φιλοσοφία. Η ελληνική πλευρά βλέπει τη ρύθμιση από τη σκοπιά της ανάγκης ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν όχι μόνο με τα 200 εκατομμύρια ζεστού δημόσιο χρήματος που θα διοχετευτεί στις επιδοτήσεις των δόσεων. Επιπλέον, μέσα από τη ρύθμιση θα «ξεκοκκινήσει» μεγάλος αριθμός από δάνεια, δίνοντας ανάσες τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Από την άλλη μεριά, η ΕΚΤ δίνει έμφαση στον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο», δηλαδή τη χρησιμοποίηση της ρύθμισης από δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Βεβαίως ο «ηθικός κίνδυνος» κατά τι διάρκεια τη κρίσης δεν ίσχυσε για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες σε όποια κατάσταση και αν ήταν, διασώθηκαν με το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Είναι ενδεικτικό ότι το βασικό συμπέρασμα του πορίσματος που απέστειλαν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ αναφέρεται στον «ηθικό κίνδυνο», χαρακτηρίζοντάς τον σοβαρό αλλά διαχειρίσιμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνει πως «δεν πρόκειται περί δόσης, αλλά για την απόδοση ενός ποσού που προκύπτει από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατά η ΕΚΤ».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μνημονιακή διαπραγμάτευση, αλλά για μια συζήτηση που αφορά το τραπεζικό σύστημα και επομένως, αντικειμενικά, οι εποπτικοί θεσμοί έχουν άποψη».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί σύντομα από την ελληνική Βουλή, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική του επεξεργασία σε συνεννόηση με θεσμούς».