Eurogroup χωρίς λύση για το χρέος

Eurogroup χωρίς λύση για το χρέος
epa06760179 Pierre Moscovici (L), the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) chat prior to the start of an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 24 May 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μπορεί οι δηλώσεις αξιωματούχων να αναφέρονται σε μελλοντικές συζητήσεις, όμως οι προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα με το ΔΝΤ δεν καρποφόρησαν.

 

Χωρίς λύση σε επίπεδο Washington Group, ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μιλούν για μια μελλοντική συμφωνία η οποία μπορεί να φτάσει ως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Ιταλίας μαζί με τον Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και παράγοντες του ESM και της ΕΚΤ, δεν κατέληξε πουθενά όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι συζητήσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε ότι «Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο», ενώ ο Μάριο Σεντένο υποστήριξε πως «βρισκόμαστε κοντά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η συμμετοχή του Ταμείου παραμένει «σημαντική».

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, θέλησε να στείλει μήνυμα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που αντιδρούν για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί.