Eurogroup για γερά νεύρα: Οι δύο λέξεις που «μπλόκαραν» το ανακοινωθέν

Eurogroup για γερά νεύρα: Οι δύο λέξεις που «μπλόκαραν» το ανακοινωθέν

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε ασφυκτική πίεση, ώστε η Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, την οποία και απέρριψε.

Το τελευταίο της χαρτί αναμένεται να παίξει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, αφού το χθεσινοβραδινό θρίλερ ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση, ενώ δεν κατέστη δυνατό ούτε το να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε κοινό ανακοινωθέν.

Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης δέχθηκε με το καλησπέρα ασφυκτική πίεση, ώστε η Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, την οποία και απέρριψε.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι το σχετικό προσχέδιο ανακοίνωσης γράφτηκε και σκίστηκε δύο φορές, αφού δεν κατέστη δυνατό να περιλάβει διατύπωση κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη φράση «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», με την ελληνική πλευρά να μη δέχεται να συμπεριληφθεί η λέξη παράταση, τους εταίρους να μην δέχονται να απαλειφθεί και τη συζήτηση να κλείνει εκεί. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνεδρίαση με νόημα ότι η ελληνική ένσταση αφορούσε σε δύο λέξεις: «παράταση» και «τρέχον» (πρόγραμμα).

Παρά το γεγονός ότι ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση της Αθήνας για τη «συμφωνία-γέφυρα», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση, αφού οι Ευρωπαίοι ήθελαν πρώτα να συμφωνηθεί η παράταση.

Οι συζητήσεις, πάντως, δεν θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, με την έλευση τεχνοκρατών στην Αθήνα, αλλά τη Δευτέρα, στο επόμενο τακτικό Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, κατά την πολύ σύντομη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε τρεις φορές σε πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν προχωρήσουν οι συζητήσεις στο Eurogroup, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι είδους αποφάσεις είναι αυτές. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από όλους», αναφερόμενοι φυσικά και στους εταίρους.

Ο υπουργός οικονομικών, αισιοδοξεί ότι είναι εφικτή μια συμφωνία τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζει όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί παράταση. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα απαιτηθούν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, ενώ συμπληρώνει πως αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει μία γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και σε ένα καινούριο πρόγραμμα που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.