Eurogroup: «Μάχη» Χατζηδάκη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Eurogroup: «Μάχη» Χατζηδάκη για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 13: The Eurogroup Finance ministers' meeting held on February 13, 2023 in Brussels, Belgium. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Στόχος χαμηλότερα πλεονάσματα - Το οικονομικό επιτελείο υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Οι κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024 βρίσκονται επί τάπητος σήμερα στο Eurogroup, όπου στην παρθενική του συμμετοχή ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, ο Κωστής Χατζηδάκης, καλείται να υπερασπιστεί χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων στα επόμενα έτη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Paschal Donohoe, πρόεδρος του Eurogroup υποδέχεται το μεσημέρι τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών σε μια σύνοδο που αναμένεται να καταλήξει σε συστάσεις για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική το 2024. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ζητά απόσυρση των μέτρων στήριξης έναντι των παρενεργειών της κρίσης εάν δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες στην αγορά, και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική με πλεονάσματα για τους προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ.

Ουσιαστικά κλιμακώνεται η συζήτηση στη ζώνη του ευρώ για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά από μια περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης σε συνέχεια της πανδημίας και το ζητούμενο είναι το εύρος και το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι διαπραγματεύσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, εκτός απροόπτου, χαρακτηρίζονται ήδη από πόλωση. Οι μεν Βόρειες χώρες πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες ενώ στο Νότο επικρατεί η γραμμή της πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής. Η Γερμανία τάσσεται με τις θέσεις της πρώτης ομάδας και η Γαλλία στηρίζει τις θέσεις για δημοσιονομική ευελιξία των οικονομιών του Νότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα θα αναζητήσει συμμάχους για να προωθήσει τη θέση της για σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και αυτή είναι η αποστολή του Κωστή Χατζηδάκη, που συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γενική ρήτρα που προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 2,6%, που σημαίνει για την Ελλάδα ότι οι παροχές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2,6 με 2,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026 προβλέπεται στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό, με αύξηση στο 2,1% το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026.

Η πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και εξασφάλιση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας οι κυβερνήσεις αξιοποιούσαν ευκαιρίες για παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων αλλά πλέον έκτακτα μέτρα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν εφόσον υπάρχει ανάλογη αύξηση των φορολογικών εσόδων και δεν υπονομεύεται η βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και κρατών-μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα η Ελλάδα, δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους της θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου, αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, σε 150,8% το 2024 και σε 142,6% το 2025 για να φτάσει στο 135,2% το 2026.

Σήμερα, το Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε πλαίσιο συστάσεων για δημοσιονομική πειθαρχία ενόψει και της κατάρτισης των προϋπολογισμών του επόμενου έτους από τα κράτη – μέλη, προσχέδια των οποίων θα σταλούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Επομένως ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, θα δώσει μάχες στη διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2024 και μια πρώτη εμπειρία αποτελεί η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο αντίστοιχα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: