Οικονομία: 4,5 δισ. για εισοδήματα και επιπλέον πιστώσεις 700 εκατ. ευρώ

Οικονομία: 4,5 δισ. για εισοδήματα και επιπλέον πιστώσεις 700 εκατ. ευρώ
Ï õðïõñãüò Åñãáóßáò êáé Êïéíùíéêþí ÕðïèÝóåùí, ÊùóôÞò ×áôæçäÜêçò, ìéëÜ êáôÜ ôçí 3ç çìÝñá åñãáóéþí, óôï 8ï Ïéêïíïìéêü Öüñïõì ôùí Äåëöþí, óôï Åõñùðáúêü ÊÝíôñï Ðïëéôéóìïý, ÐáñáóêåõÞ 28 Áðñéëßïõ 2023. Ôï öåôéíü 8ï óõíÝäñéï ôïõ Ïéêïíïìéêïý Öüñïõì ôùí Äåëöþí Ý÷åé êåíôñéêü èÝìá “Paradigm Shifts” êáé äéåîÜãåôáé áðü ôéò 26 Ýùò ôéò 29 Áðñéëßïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÚÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι παρεμβάσεις για δημοσίους υπαλλήλους, Market Pass και Youth Pass - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ το 2023.

Mε παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ ή 1,1 δισ. ευρώ ανά έτος, σχεδιάζει η κυβέρνηση να υλοποιήσει κατά τη διάρκεια της τετραετίας ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων ενώ σε επιπλέον 385 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ το 2023, μεταξύ των οποίων το Market Pass που έλαβε τρίμηνη παράταση.

Σχετικά με την χρηματοδότηση, αυτή έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα της τετραετίας ενώ ο προϋπολογισμός του 2023 υπόκειται σε επικαιροποίηση λόγω εκλογών και υπέρβασης των δαπανών σε νοσοκομεία και συγκοινωνιακούς φορείς. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με βάση το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ότι οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023 αυξάνονται κατά το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Πάντως κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος και δεν κινδυνεύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Εντωμεταξύ, έπεται η επενδυτική βαθμίδα, η οποία προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, όπως τόνισε με αφορμή την έκδοση 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Μέσω της έκδοσης το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,45%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορικά με τις άμεσες παρεμβάσεις που δρομολογούνται, με βάση τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρατείνεται έως και τον Οκτώβριο του 2023 η χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού (Market Pass). Το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα και ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Ενεργοποιείται επίσης το youth pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών, ενίσχυση που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο σε περίπου 200.000 νέους.

Εντωμεταξύ, από 1.1.2024 αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι 663.000 και μια σειρά από επιδόματα και παροχές, με μέσο ετήσιο όφελος ανά εργαζόμενο 1.292 ευρώ μικτά ή 2.084 ευρώ μικτά εάν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, όπως η κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά..

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση χθες περιλαμβάνει επιπλέον την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, καθώς και μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Ενώ τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με το νομοσχέδιο υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής, εκείνες δηλαδή που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: