Eurostat: Κάτω του μέσου όρου της ευρωζώνης η ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο

Eurostat: Κάτω του μέσου όρου της ευρωζώνης η ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο α’ τρίμηνο
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο 1,3% τοποθετεί τον πήχη της ενίσχυσης του ελληνικού ΑΕΠ η ευρωπαϊκή αρχή.

Αύξηση κατά 0,2% παρουσίασε το ΑΕΠ και κατά 0,6% η απασχόληση στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Η αύξηση ήταν της τάξης του 1,3% και 2,1%, αντίστοιχα, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2018.

Συνολικά, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην ευρωζώνη (ΕΑ19) και κατά 0,5% στην ΕΕ28 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2% στην ευρωζώνη και κατά 1,5% στην ΕΕ28.

Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν η Κροατία (+1,8%), η Ουγγαρία και η Πολωνία (+1,5% και οι δύο). Μείωση της ανάπτυξης παρατηρήθηκε μόνο στη Λετονία (-0,1%).

Συγχρόνως, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ28 το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασαν η Ουγγαρία (+ 1%), η Ισπανία (+0,7%), όπως και η Ελλάδα, η Λιθουανία και η Ολλανδία (+0,6% σε όλες). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (-0,4%), ενώ τα ποσοστά της απασχόλησης παρέμειναν σταθερά σε Φινλανδία και Σουηδία.