«Ευέλικτη» παράταση 12 μηνών του Brexit θα προτείνει στο Λονδίνο ο Τουσκ

«Ευέλικτη» παράταση 12 μηνών του Brexit θα προτείνει στο Λονδίνο ο Τουσκ
epa07455344 European Council President Donald Tusk delivers a speech ahead of a family photo at the European Council Summit in Brussels, Belgium, 22 March 2019. European Union leaders on 21 March agreed to extend Brexit untill 22 May 2019 if British MPs will approve Brexit agreement next week. If British Prime Minister May will lose the vote on Brexit deal for the third time, the delay will be until 12 April. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 10 Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, σύμφωνα με ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC.

Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 10 Απριλίου όταν θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και το κόμμα των Εργατικών πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για το Brexit.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ έχει δηλώσει στο BBC ότι αν η προσπάθεια της Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν αποτύχει, η παράταση της ημερομηνίας του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι πιθανό να είμαι μεγάλη».

Προς το παρόν η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου και μέχρι στιγμής οι Βρετανοί βουλευτές δεν έχουν εγκρίνει κάποια συμφωνία.

Η Μέι έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση της ημερομηνίας του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτε οι Βρετανοί βουλευτές.

Παράλληλα οι Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν η παράταση της ημερομηνίας του Brexit να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ωστόσο για να γίνει αυτό Μέι και Κόρμπιν θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την οποία θα ψηφίσουν οι βουλευτές πριν τις 10 Απριλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα τεθεί μια σειρά προτάσεων στους βουλευτές «για να καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον Κοξ, σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο θα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση του προτείνουν οι Βρυξέλλες, η οποία είναι πιθανό να είναι «μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες ή μήνες».

Πάντως το BBC μεταδίδει ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην ανταποκρίτριά του ότι ο Τουσκ «πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση» έπειτα από αρκετές ώρες προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής.

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει και την 1η Ιουλίου, εφόσον το κοινοβούλιό του έχει επικυρώσει μέχρι τότε τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ- ο οποίος θα προεδρεύσει στις 10 Απριλίου της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το Brexit– με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια δεύτερη αναβολή του Brexit μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, η πηγή δήλωσε: «Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η ιδέα του Τουσκ για «flextension»- δηλαδή «flexible extension», μια «ευέλικτη παράταση» της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ- επιτρέπει τη συντόμευση της περιόδου αυτής, αν η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθετήσει τη συμφωνία εξόδου που προτείνει η Μέι πριν εξαντληθεί η διάρκεια της παράτασης.

Το Παρίσι θεωρεί «άστοχες» και «πρόωρες» τις συζητήσεις για νέα παράταση του Brexit

Η Γαλλία θεωρεί πρόωρες τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική διπλωματική πηγή επέκρινε ως «άστοχα» τα σχόλια ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για μια «ευέλικτη παράταση» έως ένα έτος της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για μια παράταση παρά το γεγονός ότι οι 27 έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση: την ανάγκη για ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο που να αιτιολογεί αυτό το αίτημα. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα», δήλωσε η πηγή στο Reuters. «Φήμες που αφορούν την παράταση αυτή αποτελούν μια άστοχη δοκιμασία, οι διαφορετικές επιλογές θα συζητηθούν στις 10 Απριλίου και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί», πρόσθεσε η πηγή. «Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη», τόνισε η ίδια πηγή.

Η Τερέζα Μέι προτείνει μια παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να παραταθεί το Brexit έως τις 30 Ιουνίου ώστε να επιτραπεί στους Βρετανούς βουλευτές που είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό να καταλήξουν σε μια συμφωνία αποχώρησης.

Στην επιστολή της η Μέι ενημερώνει ότι η Βρετανία ζητεί παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ, και προτείνει η παράταση αυτή να «τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2019».

Η Μέι διευκρίνισε ότι αν μια συμφωνία επιτευχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, τότε η Βρετανία προτείνει η παράταση να τερματιστεί νωρίτερα.

«Η κυβέρνηση θα θελήσει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις 23 Μαΐου και συνεπώς να ακυρώσει τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες με υπευθυνότητα για να διεξαγάγει τις εκλογές, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό», αναφέρει η Μέι στην επιστολή.

Από την πλευρά του, ο Τουσκ πρότεινε μια «ευέλικτη» παράταση διάρκειας έως 12 μηνών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.