Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης – Η αντίδραση του Ισραήλ

Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης – Η αντίδραση του Ισραήλ
epa10928094 People demonstrate in solidarity with the Palestinian people and to protest against the Israeli airstrikes in the Gaza Strip, at Cinelândia in downtown Rio de Janeiro, Brazil, 19 October 2023. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA/André Coelho Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα", τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η Ιρλανδία σχεδιάζει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν.

«Όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την υπάρχουσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με όρους ενός πληθυσμού ανθρώπων που διαμένουν εκεί μόνιμα και αναφορικά με τα καθορισμένα σύνορα, σε αυτή την περίπτωση αυτά είναι τα σύνορα του 1967», δήλωσε ο Μάρτιν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Πρόκειται για «μια καθορισμένη επικράτεια που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και… μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επίσημη αναγνώριση θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Όπως είχαν προαναγγέλλει, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Η αναγνώριση από αυτές τις χώρες αναμένεται να λάβει χώρα στις 28 Μαΐου.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει μια λύση δύο κρατών. «Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια διαδικασία διαλόγου για αυτόν τον στόχο.

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, ανακοίνωσε παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλούνται οι Ισραηλινοί πρεσβευτές στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

“Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα”, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: