Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Πώς η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Πώς η Ευρώπη θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050
epa08028975 European Commission President Ursula von der Leyen speaks at a press conference at the European Parliament in Strasbourg, France, 27 November 2019. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με το σχέδιο, απαιτούνται πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις 260 δισ. ευρώ, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε πως το κόστος της αδράνειας "θα είναι πολύ μεγαλύτερο". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει εντός 100 ημερών τον πρώτο «ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα».    

Την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τον οδικό, δηλαδή, χάρτη ώστε «η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατραπεί σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική οικονομία, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050», παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει στόχο «την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης», ενώ περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα είναι «δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς», καθώς «οι κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις θα μετατραπούν σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής». Οι δράσεις που θα αποφασιστούν θα αφορούν κυρίως τις μεταφορές, την ενέργεια, τη γεωργία, τα κτίρια και τις βιομηχανίες, όπως τη βιομηχανία χάλυβα, σκυροδέματος, την κλωστοϋφαντουργία και τη χημική βιομηχανία.

Για να επιτευχθεί, λοιπόν, αυτός ο στόχος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει εντός 100 ημερών τον πρώτο «ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα» και θα παρουσιάσει τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030, τη νέα βιομηχανική στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» για βιώσιμα τρόφιμα και προτάσεις για μια Ευρώπη χωρίς ρύπανση.

Πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις 260 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5 % του ΑΕΠ του 2018. «Για την επένδυση αυτή θα χρειαστεί κινητοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», σημειώνεται και τονίζεται ότι «η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του 2020 ένα επενδυτικό σχέδιο για μια βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικών αναγκών». Τουλάχιστον το 25% του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, και περαιτέρω στήριξη θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ευρωπαϊκή τράπεζα για το κλίμα. Ακόμη αναφέρεται ότι «για να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2020 μια στρατηγική πράσινης χρηματοδότησης».

Τον Μάρτιο του 2020, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τη διαδικασία για ένα «Σύμφωνο για το κλίμα» και θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό νέων δράσεων, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων βάσης και στην προβολή λύσεων που μπορούν να ακολουθήσουν άλλοι.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος αποτελεί μεν κοινή προσπάθεια, αλλά «όλες οι περιφέρειες και τα κράτη μέλη δεν εκκινούν από το ίδιο σημείο». Και για το λόγο αυτό, «θα στηρίξει τις περιφέρειες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις βιομηχανίες υψηλής έντασης άνθρακα», αλλά και «τους πολίτες που είναι πιο ευάλωτοι στη μετάβαση, παρέχοντας πρόσβαση σε προγράμματα επανειδίκευσης και σε ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους οικονομικούς τομείς».

«(Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) Δείχνει πώς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και εργασίας, παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να ζούμε πιο υγιεινά και να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας καινοτόμες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε την πρώτη κίνηση και θα κινηθούμε γρήγορα, ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία μας να κατακτήσει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε για χάρη του πλανήτη και της ζωής πάνω σε αυτόν – για χάρη της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, της βιοποικιλότητας, των δασών και των θαλασσών μας. Δείχνοντας στον υπόλοιπο κόσμο πώς μπορεί να είναι κανείς βιώσιμος και ανταγωνιστικός, μπορούμε να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν».

Σχετική δήλωση έκανε και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί μια ευκαιρία να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία των πολιτών μετασχηματίζοντας το οικονομικό μας μοντέλο. Το σχέδιό μας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουμε τις εκπομπές, θα αποκαταστήσουμε την υγεία του φυσικού μας περιβάλλοντος, θα προστατεύσουμε την άγρια ζωή, θα δημιουργήσουμε νέες οικονομικές ευκαιρίες και θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Καλούμαστε όλοι να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο, καθώς σε αυτόν τον μετασχηματισμό θα συμμετάσχουν όλες οι βιομηχανίες και όλες οι χώρες. Επιπλέον, έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι δίκαιη και ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο κατά την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποστηρίξουν τη φιλοδοξία της Επιτροπής για τη μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομία και το περιβάλλον και να τη βοηθήσουν στην υλοποίησή της.

 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για το “κόστος της αδράνειας”

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για το “κόστος της αδράνειας” έναντι της κλιματικής αλλαγής.

“Αυτή είναι η νέα μας στρατηγική για την ανάπτυξη”, δήλωσε η Γερμανίδα πρόεδρος. Από τη μια μεριά “να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου” και από την άλλη “να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την καινοτομία”

“Ορισμένοι δηλώνουν ότι το κόστος αυτής της μεταρρύθμισης είναι υπερβολικά υψηλό, ας μην ξεχνάμε ποτέ τί θα είναι το κόστος της αδράνειας”, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του.

Αυτό το κόστος “αυξάνεται κάθε χρόνο”. “Οι πλημμύρες κοστίζουν στους πολίτες μας περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ετησίως. Κάθε χρόνο η οικονομία μας χάνει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της ξηρασίας, και οι αγρότες πληρώνουν ακριβά”, πρόσθεσε.

“Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αλλά δεν είναι κάτι αναπόφευκτο, μπορούμε να αντισταθούμε. Είναι επιτέλους ο καιρός, εντούτοις δεν είναι πάρα πολύ αργά”.