«Η Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία» το μήνυμα Βαλς στη Μέρκελ

«Η Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία» το μήνυμα Βαλς στη Μέρκελ

Ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε πως η Γαλλία προχωρά τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ζήτησε επενδύσεις.

«Χρειαζόμαστε τη Γερμανία για να ευνοήσει την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων στην ευρωζώνη», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σε ομιλία του ενώπιον Γερμανών βιομηχάνων κατά τη δεύτερη ημέρα της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία.

«Ξέρω ότι την ιδέα αυτή ακόμη δεν τη συμμερίζονται όλοι, ωστόσο διαπιστώνω ότι η ιδέα αυτή δρομολογείται και ότι τα πράγματα άρχισαν να κινούνται», είπε ο Βαλς, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε να υιοθετηθούν πολιτικές υπέρ της ζήτησης στη νομισματική ένωση.

«Ξέρω ότι διεξάγετε μια συζήτηση στη Γερμανία για το θέμα της τόνωσης των επενδύσεων. Ωστόσο, εγώ πιστεύω απλά ότι όταν υπάρχουν αποδεδειγμένες ανάγκες και όταν η δημοσιονομική κατάσταση επιτρέπει δαπάνες, τότε πρέπει να επενδύουμε», δήλωσε ο Βαλς.

Ο Βαλς πάντως φρόντισε να διευκρινίσει ότι «ουδέποτε θα ζητήσω από τη Γερμανία να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας», τόνισε απαντώντας άμεσα στον οικοδεσπότη της εκδήλωσης, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο. Ο Γκρίλο είχε δηλώσει πριν υποδεχτεί τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό: «Η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Γαλλίας, και η Γερμανία δεν έχει την υποχρέωση να λύσει αυτά τα προβλήματα».

Αντιθέτως πάντως η BDI συμφωνεί με το Παρίσι για την ανάγκη επενδύσεων, και από δημόσιους πόρους, για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρεμβαίνοντας πριν από τον Βαλς, η Μέρκελ, ωστόσο, προτίμησε να μιλήσει για τις δυνατότητες τόνωσης των ιδιωτικών επενδύσεων και επισήμανε την ανάγκη η χώρα της να διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό της, δεδομένων και των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «αδύνατο» η χώρα του να εξοικονομήσει από το προσεχές έτος πόρους ύψους 50 δισ. ευρώ όπως θα απαιτείτο για να επανέλθει εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. «Είναι αδύνατο, όχι μόνο από πολιτικής άποψης αλλά ούτε από κοινωνικής ούτε από τεχνικής», πρόσθεσε.

Ο Βαλς επανέλαβε -στα γερμανικά- τη δήλωσή του που σχολιάστηκε ιδιαίτερα στη Γαλλία, «αγαπώ την επιχείρηση», στην ομιλία του αυτή, κατά την οποία προσπάθησε να μεταβάλει την εικόνα της χώρας του, καθώς από ορισμένους γίνεται λόγος για τον «Γάλλο ασθενή» της Ευρώπης. «Ich mag die UnternehmenIch», είπε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κοινού, των Γερμανών βιομηχάνων που συναντήθηκαν στο Βερολίνο για το ετήσιο συνέδριο της ισχυρής ομοσπονδίας τους.

«Εξέφρασα στους Γάλλους ομολόγους σας την εμπιστοσύνη μου στην επιχειρηματικότητα. Δήλωσα επίσης την πεποίθησή μου: με τις επιχειρήσεις θα κερδίσουμε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρώπη, τη μάχη υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μια μεγάλη μείωση των μισθών στη Γαλλία «δεν είναι ούτε δυνατή ούτε επιθυμητή», απαντώντας σε όσους θα ήθελαν η Γαλλία να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασία της όπως το είχε κάνει η Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχαν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των μισθών.

Όμως «η Γερμανία της δεκαετίας του 2000 και η σημερινή Γαλλία είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις», εξήγησε ο Βαλς, επικαλούμενος «τις καθιερωμένες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», «τον χαμηλό πληθωρισμό» και «τις αυξημένες τιμές των ακινήτων».

«Εξάλλου η εξωτερική ζήτηση είναι ασθενής, ενώ ήταν δυναμική τη δεκαετία του 2000, και άρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εσωτερική μας ζήτηση», συνέχισε ο Βαλς. «Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στη γαλλική πραγματικότητα», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Η Γαλλία προχωρά», διαβεβαίωσε ο ίδιος, «κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».