Ευρωζώνη: Άλμα στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο: Στο +2,3% έναντι -1,3% τον Οκτώβριο

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, αλλά τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν αξιοπρεπή ανάκαμψη. 

Βέβαια, αυτό δεν σηματοδοτεί ακόμη το τέλος των διαταραχών, αλλά αρχίζει να διαφαίνεται φως στο τέλος του τούνελ.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση μετά από πτώση -1,3% τον Οκτώβριο. Το άλμα που σημειώθηκε οφείλεται εν μέρει με στατιστικά ζητήματα στην Ιρλανδία, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ιρλανδικής παραγωγής κατά 37,3% μετά από πτώση -32,1% τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την ING, η γερμανική και η γαλλική παραγωγή σημείωσαν ήπια μείωση ενώ αύξηση καταγράφεται σε Ισπανία και Ολλανδία. 

Σημειώνεται πως σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, καταγράφεται πτώση -1,5%.

Η πτώση αυτή, σε ετήσια βάση, οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά 9,8% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία συνέβαλε στη συνολική πτώση, παρά την αύξηση κατά 4,4% των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και την αύξηση 6,1% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Σε κάθε περίπτωση, οι βιομήχανοι της Ευρωζώνης συνεχίζουν να βλέπουν τα βιβλία παραγγελιών τους να γεμίζουν και τις προσδοκίες μεταξύ των βιομηχανικών επιχειρήσεων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ING, ας μην περιμένουμε άμεσες βελτιώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα επιβαρύνει περαιτέρω τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού ενώ τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν έχουν ξεπεραστεί.