Ευρωζώνη: «Αποκαρδιωτική εικόνα» για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: «Αποκαρδιωτική εικόνα» για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πιθανότητα η Ευρωζώνη να βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο παραμένει αξιοσημείωτα υψηλή.

Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες έναντι 47,6 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο δείκτης κινήθηκε για ακόμα ένα μήνα κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση των δραστηριοτήτων.

«Τα στοιχεία διαμορφώνουν μια αποκαρδιωτική εικόνα, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αδυνατεί να εμφανίσει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Αντιθέτως, συρρικνώνεται επί έξι συνεχόμενους μήνες», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

«Η πιθανότητα η Ευρωζώνη να βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο παραμένει αξιοσημείωτα υψηλή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν μεγάλη βελτίωση, σύντομα μείωσαν το προσωπικό τους για δεύτερο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών ετών, στις 49,6 μονάδες, λίγο πιο κάτω από τις 49,7 μονάδες του Νοεμβρίου.

Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 48,1 μονάδες από 48,7 μονάδες το Νοέμβροθι, πολύ κάτω από την πρόβλεψη των αναλυτών για άνοδο στις 49 μονάδες.

Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε και πάλι, καθώς οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές που αισθάνονται την πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ στη νομισματική ένωση των 20 χωρών κράτησαν τα χέρια τους στην τσέπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com