Ευρωζώνη: Η οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3 χρόνων

Ευρωζώνη: Η οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3 χρόνων
Photo: AFP
«Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί κάλλιστα να μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο» τονίζουν οι ειδικοί.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3 ετών συρρικνώθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον οριστικό δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (ΠΜΙ) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο τελικός σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι των 47,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο μήνα όπου ο δείκτης βρέθηκε κάτω από το «όριο» των 50 μονάδων, που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,8 μονάδες από 48,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

«Φαίνεται ότι ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη παραπαίει για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Με τις νέες επιχειρήσεις να καταγράφουν απότομη βουτιά, δεν διαμορφώνεται μια ρόδινη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HBOC.

«Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί κάλλιστα να μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι η μεγάλη οικονομία του μπλοκ με τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία ακολουθούν από κοντά.

Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς από τότε που συλλέχθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία το 1997.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τις υπηρεσίες και τον δείκτη νέων επιχειρήσεων, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές που αισθάνονται την πίεση από τις αυξήσεις των τιμών και το αυξημένο κόστος δανεισμούς «συγκρατήθηκαν» για τις δαπάνες τους.

Επιπλέον, καταγράφηκε στασιμότητα της απασχόλησης, τερματίζοντας μια περίοδο 32 μηνών δημιουργίας θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: