Λαγκάρντ: Το 2025 η πτώση του πληθωρισμού – Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Ελλάδας

Λαγκάρντ: Το 2025 η πτώση του πληθωρισμού – Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Ελλάδας
DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Christine Lagarde, Managing Director, International Monetary Fund (IMF), Washington DC; World Economic Forum Foundation Board Member reflects during the session 'Women in Economic Decision-making' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Michael Wuertenberg
Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, ανέφερε η Λαγκάρντ

Την πρόθεσή της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό στο εύρος στόχου αλλά και τον θαυμασμό της για τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας εξέφρασε με συνέντευξή της στην «Καθημερινή», την οποία αναδημοσιεύει το Bloomberg, η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, ανέφερε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως «σύμφωνα με τις προβολές μας θα φτάσουμε σε αυτό το ύψος το 2025».

Η Λαγκάρντ είπε ότι δεν ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες έχουν επικριθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα πνίξουν την ανάπτυξη.

«Η εντολή μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την κοινωνική ειρήνη και στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα μέλη της» είπε.

Σημειώνεται πως πρόσκαιρα η ΕΚΤ έχει βάλει στον πάγο τις αυξήσεις επιτοκίων, στην προσπάθειά της να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό, για να διασφαλιστεί ότι Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα επιστρέψει στο 2%, αν και η αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης εγείρει ερωτήματα για το πότε θα καταστούν αναγκαίες περικοπές επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Λαγκάρντ είπε ότι οι βασικοί δείκτες απόδοσης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάστασή της έχουν δείξει «βελτιώσεις… σε γενικές γραμμές».

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα σκαριά, αλλά, συνολικά, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας είναι εντυπωσιακά», κατέληξε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: