Ευρωζώνη: Ο δανεισμός στις επιχειρήσεις σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια

Ευρωζώνη: Ο δανεισμός στις επιχειρήσεις σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια
Photo: pixabay.com
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε μηνιαία κατά +0,6% έναντι ανόδου +0,8% τον Σεπτέμβριο.

 

Σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια διαμορφώθηκε ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης για τον Οκτώβριο, σε ένα σημάδια που ενισχύει την πεποίθηση για το ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίζει ύφεση.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε μηνιαίο επίπεδο στο -0,3% έναντι +0,2 τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2015 που ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό το μηδέν από το 2015.

Ακόμα, σύμφωνα με την ΕΚΤ ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε μηνιαία κατά +0,6% έναντι ανόδου +0,8% τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως ο δείκτης M3 της ΕΚΤ για τη μέτρηση της προσφοράς χρήματος, που θεωρούνταν στο παρελθόν καλός δείκτης της μελλοντικής οικονομικής επέκτασης, εν τω μεταξύ ενισχύθηκε στο -1,0% από -1,2%, όχι πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -0,9%.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώνεται, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η τάση θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: