Πρόωρο να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων, τονίζει ο Νάγκελ της ΕΚΤ

Πρόωρο να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων, τονίζει ο Νάγκελ της ΕΚΤ
Incoming German Central Bank head Joachim Nagel poses after his officially appointment at the presidential Bellevue palace in Berlin on January 7, 2022. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) / ALTERNATIVE CROP Photo: AFP

Μήνυμα για το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία της Κύπρου την Τρίτη, ο Γερμανός τραπεζίτης σημείωσε πως «θα ήταν πρόωρο να μειώσουμε τα επιτόκια ή να εικάσουμε για τέτοια βήματα».

«Δεν είναι μόνο το επίπεδο των επιτοκίων που έχει σημασία για τη στάση, αλλά και οι προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η κύρια επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί» πρόσθεσε ο Νάγκελ.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2022 είχε προχωρήσει σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%. Ο γενικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Νοέμβριο.

Ο Νάγκελ σημείωσε πως «ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι αποπληθωριστικές επιδράσεις της πτώσης των τιμών της ενέργειας έχουν διαλυθεί και εξακολουθούμε να απέχουμε σημαντικά από το επίπεδο-στόχο μας. Και αναμένουμε έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά μας, με σκαμπανεβάσματα στον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη -λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ- ο Νάγκελ υποστήριξε πως «πιστεύω πως μπορούμε να αποφύγουμε μια “ανώμαλη προσγείωση” της οικονομίας.

«Η σφιχτή αγορά εργασίας, τα χαμηλά επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η έντονη επενδυτική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια “ήπια προσγείωση”» είπε ο επικεφαλής της Bundesbank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: