Ευρωζώνη: Ραγδαία υποχώρηση  για τον δείκτη μεταποίησης PMI τον Μάιο

Ευρωζώνη: Ραγδαία υποχώρηση  για τον δείκτη μεταποίησης PMI τον Μάιο
pexels Photo: pixabay.com
Ο PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Μάιο λόγω συρρίκνωσης της μεταποίησης

Ραγδαία υποχώρησε σημείωσε ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Μάιο, από το 54,1 στο 53,3, που είναι η πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Ως εκ τούτου, η απόκλιση μεταξύ υπηρεσιών και μεταποίησης αυξάνεται, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να επιταχύνεται ξανά. Το τελευταίο είναι το κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο PMI συνεχίζει να δείχνει αξιοπρεπή οικονομική ανάπτυξη, αλλά η πρώτη πτώση του σε περισσότερο από μισό χρόνο είναι ενδεικτική της αποδυνάμωσης του μεταποιητικού τομέα. Η πτώση του μεταποιητικού PMI από 48,5 σε 46,3 θέτει την Ευρωζώνη σε έδαφος συρρίκνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να μειώνονται και οι καθυστερήσεις εργασίας γίνονται μικρότερες, εντείνοντας τις ανησυχίες για την παραγωγή. Για τις υπηρεσίες, η ζήτηση συνεχίζει να είναι αρκετά ισχυρή. Ο PMI υπηρεσιών εξακολουθεί να δείχνει ισχυρή αύξηση της παραγωγής στο 55,9, αλλά ο δείκτης υποχώρησε από 56,2 τον Απρίλιο.

Οι νέες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται για τον τομέα των υπηρεσιών καθώς η ζήτηση ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση των μισθών. Δεδομένου ότι οι μισθοί είναι επίσης το σημαντικότερο κόστος εισροών για τις υπηρεσίες, αυτό έχει προκαλέσει την εκ νέου αύξηση των προσδοκιών για τις τιμές. 

Η ανακοίνωση του PMI Μαΐου επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες για τον αυξημένο βασικό πληθωρισμό θα πρέπει να επικεντρωθούν γύρω από τις υπηρεσίες, ενώ ο πληθωρισμός αγαθών πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά από εδώ και στο εξής. Η οικονομία συνεχίζει σε μια φάση «μπλοκαρίσματος», καθώς η στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο τέλος του έτους δεν έδωσε τη θέση της σε ισχυρή ανάκαμψη. Οι ισχυρές επιδόσεις των υπηρεσιών και οι επακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις πιθανότατα θα κρατήσουν την ΕΚΤ σε εγρήγορση.