Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η αντίληψη των καταναλωτών για τα εισοδήματα τους – Προς αύξηση οι τιμές κατοικιών

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η αντίληψη των καταναλωτών για τα εισοδήματα τους – Προς αύξηση οι τιμές κατοικιών
17 March 2021, Brandenburg, Sieversdorf: ILLUSTRATION: Many euro banknotes are in a wallet (posed photo). The European statistical authority Eurostat publishes key figures on inflation in the euro area on 17.03.2021. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες.

Σε χαμηλό 15 μηνών υποχώρησαν οι αντιλήψεις των καταναλωτών στην Ευρωζώνη για τα εισοδήματα τους, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού παρέμειναν κατά τον Ιανουάριο του 2024 πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έκθεση καταναλωτικών προσδοκιών της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 3,3% από 3,2%, ενώ εκείνες για τον πληθωρισμό μετά από 3 χρόνια παρέμειναν αμετάβλητες στο 2,5%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους και τριών ετών παρέμειναν αρκετά κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη».

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 έως και το φθινόπωρο του 2023 η ΕΚΤ προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία στα επίπεδα του 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον Ιανουάριο, πάνω από τον στόχο του 2% που θέλει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,2%.Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 6,6% από 6,8% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν οριακά στο 3,7% από 3,6% τον Δεκέμβριο.

Αγορά εργασίας και οικονομική ανάπτυξη

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές, καθώς διαμορφώθηκαν στο -1,1%, έναντι -1,3% τον Δεκέμβριο.

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν στο 10,9%, από 11,2% τον Δεκέμβριο.

Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,6%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν αύξηση της αναμενόμενης πιθανότητας εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία αυξήθηκε σε 30,5% τον Ιανουάριο του 2024, από 27,6% τον Οκτώβριο του 2023.

Οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε σε 8,0% τον Ιανουάριο, από 9,0% τον Οκτώβριο.

Στέγαση και πρόσβαση σε πιστώσεις

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος εξακολουθούσαν να αναμένουν κατά 1% υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω στο 5,1%, από 5,3% τον Δεκέμβριο.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Η αντιλαμβανόμενη πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και η πρόσβαση σε πιστώσεις αναμενόταν να γίνει ευκολότερη κατά τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: