EWG: Δυνατή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουάριου

EWG: Δυνατή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουάριου

Τί αναφέρουν πηγές της Ευρωζώνης για τις επόμενες ημέρες. Σήμα κινδύνου από τον Χουλιαράκη για τέταρτο πρόγραμμα.

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της Eυρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Σήμα κινδύνου από Χουλιαράκη

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών το συντομότερο δυνατόν, παραδέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο (την ίδια ώρα που στο EWG είχε στείλει τον αντικαταστάτη του, μέλος του ΣΟΕ, κ.Παναγιώτη Νοκολαΐδη) τόνισε πως «αν η συμφωνία διολισθήσει έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε η αβεβαιότητα θα επιστρέψει. Το πρόβλημα θα είναι σοβαρό, καθώς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τέταρτο πρόγραμμα».

Ο ίδιος εξήγησε πως, αφού προέβη «σε απολογισμό για το πού βρισκόμαστε με τον Τόμας Βίζερ» και, δεδομένης της κατάστασης, συμφώνησαν και οι δύο πως θα μπορούσε να μην δώσει το παρών στο σημερινό Εuro Working Group στις Βρυξέλλες.

«Φρένο» στον Σόιμπλε

Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Για εμένα, δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ. «Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος, εκ νέου υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για το αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες Τετάρτη ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της θα όφειλε να φύγει από την Ευρωζώνη.

«Η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε (η ελληνική οικονομία) να γίνει ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση (η χώρα) δεν μπορεί να μείνει στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο Σόιμπλε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Διαβάστε επίσης: Το ΔΝΤ απαιτεί να ψηφιστούν νέα μέτρα εδώ και τώρα