EWG: Δυσαρέσκεια για τον κατώτατο μισθό και «καμπανάκι» για τις μεταρρυθμίσεις

EWG: Δυσαρέσκεια για τον κατώτατο μισθό και «καμπανάκι» για τις μεταρρυθμίσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Δ) στη σημερινή συνεδρίαση της διευρυμένης ΕΠΕΚΕ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, σχετικά με την ενημέρωση για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μέχρι και το τέλος μηνα θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει τα 16 ανοιχτά μεταμνημονιακά θέματα. Το βλέμμα στραμμένο στο EWG της 28ης Φεβρουαρίου.

Υψηλή φέρεται να χαρακτήρισαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, εκφράζοντας ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο μίλησε για καθυστερήσεις σε μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και υγιή δημοσιονομική πορεία. Παρότι η παρουσίαση ήταν προφορική και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε ότι αφορά το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων για τις Τράπεζες και το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη κανείς από τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν τοποθετήθηκε.

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Κριτική υπήρξε και για την αργή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 16 προαπαιτούμενα, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να συντονιστεί να κλείσει μέχρι και το τέλος του μήνα τις 12 -13 από τις συνολικά 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, οι οποίες μένουν σε εκκρεμότητα πέντε μήνες μετά την 21 Αυγούστου.

Ζητήματα, όπως ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, οι αλλαγές στο δημόσιο, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, οι αποκρατικοποιήσεις, το νομοθετικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων, είναι τα πιο σοβαρά θέματα που καθυστερούν. Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν «κλείσει» οι εκκρεμότητες ώστε να συμπληρωθεί έγκαιρά η έκθεση της Κομισιόν για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, καθώς η καθυστέρηση ενέχει το κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική πλευρά τα ολοκληρώσει το σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ και να το υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 650 εκ ευρώ και κυρίως της πιστοποίησης ότι η Ελλάδα παραμένει εντός τροχιάς μετά το πρόγραμμα θα είναι η γνωμοδότηση του Euroworking Group της 28ης Φεβρουαρίου που θα εισηγηθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων στο Eurogroup του Μαρτίου.