EWG: Η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας δείχνει εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ

EWG: Η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας δείχνει εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ
epa05420670 (L-R) European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici, Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos, and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση της δόσης.

Η απόφαση για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ κρίνεται σήμερα στο Λουξεμβούργo μέσα από διαδοχικές συνεδριάσεις του Euroworking Group (ΕWG), του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του Eurogroup.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική καταβολή της δόσης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε η ίδια κοινοτική πηγή.

Το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ανάψει το EWG που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο στις 3.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), εφόσον κρίνει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM που θα συνεδριάσει αμέσως μετά. Στη συνέχεια, στο Eurogroup που ξεκινάει 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο καμία περαιτέρω συζήτηση δεν προβλέπεται κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

«Ο Μοσκοβισί ελπίζει σε μία συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος της χρονιάς» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF, το οποίο αναφέρεται στα όσα δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα ο Επίτροπος μετά το πέρας της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρεται, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις, η Ελλάδα φαίνεται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι κατά το Eurogroup θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τους πιστωτές ανέφερε ότι, εφόσον οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τότε και οι δανειστές θα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους, αντιμετωπίζοντας με θετικό πνεύμα το ζήτημα του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, μιας και υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας.