Εξαρθρώθηκε κύκλωμα 18 ατόμων σε βάρος του ΙΚΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα 18 ατόμων σε βάρος του ΙΚΑ

Ενέχεται σε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του οργανισμού, μέσω εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ολοκλήρωσε έρευνα για τη δράση κυκλώματος που ενέχεται σε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του ΙΚΑ και του ελληνικού Δημοσίου, μέσω εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 18 άτομα, 15 άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απάτη κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, πλαστογραφία, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα αδικήματα.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν στήσει και λειτουργούσαν μηχανισμό εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, από το 2010 έως το 2013, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή.

Αρχικά, συνέστησαν εικονικές επιχειρήσεις ή μεταβίβασαν σε «αχυρανθρώπους» επιχειρήσεις οι οποίες προϋπήρχαν, αλλά ουσιαστικά δεν λειτούργησαν. Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι πέντε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, μεμονωμένα ή κατά περίπτωση.

Όπως προέκυψε, επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων.

Σκάνδαλο ΕΛΤΑ: Διακοπές 5 αστέρων σε ξενοδοχεία με σπα και μασάζ

Με αυτήν τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες των υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή την υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Όπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω εικονικές επιχειρήσεις ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή ελάχιστο τμήμα αυτών. Μάλιστα, οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν αρκούνταν μόνο στα κέρδη, που απέκτησαν παρανόμως από την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων από τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Στις εικονικές επιχειρήσεις εμφανίζονταν ως διαχειριστές ή ιδιοκτήτες (υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ) αλλοδαποί ή φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά το παρελθόν είχαν συνεργαστεί μεταξύ τους ή συμμετείχαν από κοινού σε άλλες επιχειρήσεις, ή είχαν τον 54χρονο κατηγορούμενο ως λογιστή.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας έχει υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ