Βίντεο: Εξερράγη πύραυλος της NASA αμέσως μετά την εκτόξευση

Βίντεο: Εξερράγη πύραυλος της NASA αμέσως μετά την εκτόξευση

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τροφίμων, υλικού για πειράματα και εξοπλισμό.

Μόλις έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του, εξερράγη μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στις εγκαταστάσεις της NASA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ . Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 18:22 (τοπική ώρα) και δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη πιθανόν στους κινητήρες.

Η αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, μέσω ανάρτησης στο Twitter, ανακοίνωσε την έκρηξη που σημειώθηκε και  πιθανόν οφείλεται σε σημειώθηκε στους κινητήρες του.

Επίσης σε πλάνα από το βίντεο της εκτόξευσης φαίνεται ο πύραυλος να πέφτει μαζί με το σκάφος στην εξέδρα εκτόξευσης, οπότε και σημειώθηκε μία ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη. Τη διαχείριση του πυραύλου Antares είχε η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences.

Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, ο υπεύθυνος της αποστολής έδωσε εντολή για «απομόνωση των εγκαταστάσεων και συλλογή όλων των δεδομένων».

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cygnus, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου, επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τροφίμων, υλικού για πειράματα και εξοπλισμό.

Σε ανακοίνωσή της η NASA αναφέρει ότι ο πύραυλος «εκτοξεύτηκε με σκοπό να ξεκινήσει την αποστολή ανεφοδιασμού στον Δ.Δ.Σ. ωστόσο υπέστη κάποια καταστροφική ανωμαλία λίγο μετά την απογείωσή του στις 18:22», σημειώνοντας ότι το προσωπικό της Orbital Sciences «δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ανησυχητικές ενδείξεις» πριν από την εκτόξευση.

Σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA αναφέρεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε «δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση» και δεσμεύεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτό καταστεί δυνατόν. Η αμερικανική υπηρεσία διευκρινίζει ότι «εργάζεται με την Orbital για τη συλλογή όλων των στοιχείων σχετικά με την αποτυχία της αποστολής».

 

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού
Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εάν η NASA το ζητήσει, μετά την έκρηξη κατά την εκτόξευση του αμερικανικού πυραύλου.

«Εάν λάβουμε αίτημα για την επείγουσα τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) με αμερικανικό φορτίο μέσω δικού μας σκάφους, θα το ικανοποιήσουμε. Αλλά, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο επικεφαλής του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Αλεξέι Κρασνόφ.

«Η έκρηξη του Cygnus δεν έχει συνέπειες στην τροφοδοσία του ρωσικού τομέα του ΔΔΣ, στο μέτρο που εμείς μεταφέρουμε με δικά μας σκάφη τύπου Progress το μεγαλύτερο τμήμα των φορτίων μας», διευκρίνισε ο Αλεξέι Κρασνόφ.

Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί πύραυλο Soyouz που μεταφέρει προμήθειες, κατά βάσιν «ρωσικές», για το αμερικανικό πλήρωμα του Σταθμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο