Εξεταστική για τον Παπαντωνίου προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Εξεταστική για τον Παπαντωνίου προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά τη διαβίβαση στη Βουλή έξι ποινικών δικογραφιών, που αποδίδουν στον πρώην υπουργό πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα πάνω από 150.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, από τις δικογραφίες ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας φαίνεται να έχει συμμετοχή σε αριθμό αξιόποινων πράξεων (απιστίας κατά του δημοσίου πιθανώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).

Στην πρόταση επισημαίνεται επίσης ότι εν τω μεταξύ, έχουν γίνει γνωστά τα εξής:

“Το όνομα του πρώην Υπουργού Ι. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC , στο όνομα της συζύγου του).

Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών.”

Σημειώνεται δε ότι οι πλείστοι τρόποι τέλεσης τους εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν από τη λήξη της διάρκειάς τους.

Η πρόταση για εξεταστική σε βάρος του κ.Παπαντωνίου συνδέεται μάλιστα με τη συζήτηση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. “Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη ριζική μεταβολή της νομοθεσίας για την ευθύνη των Υπουργών. Με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, που είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος αλλαγής του, το ειδικό αυτό καθεστώς πρέπει να καταργηθεί” αναφέρει η πρόταση.

ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουμε πράξη τη δέσμευση του για εξέταση όλων των υποθέσεων διαφθοράς

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως “οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατέθεσαν πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον τ. Υπουργό Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου”.

“Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο και στο παρελθόν, με διάχυτη την αίσθηση της συγκάλυψης των ευθυνών. Η υπόθεση αυτή, όπως και άλλες, αφορά στα χρήματα του ελληνικού λαού, που λεηλατήθηκαν τα χρόνια της «ανάπτυξης», στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πράξη τη δέσμευση του για εξέταση όλων των υποθέσεων διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, θα απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη, διαφάνεια και απόδοση ευθυνών”, καταλήγει.

«Ναι» από τη ΝΔ στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά

«Ναι» λέει η ΝΔ στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα στο φως», τόνιζαν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ναι» και από το Ποτάμι στην προανακριτική

“Το Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση”, σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση του στο Twitter.