Έξι βήματα για να κερδίσετε την δουλειά σε κάθε συνέντευξη!

Έξι βήματα για να κερδίσετε την δουλειά σε κάθε συνέντευξη!

Ο υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού της Google δείχνει τον τρόπο να κερδίσετε τις εντυπώσεις!

«Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία για να κλέψεις τις πρώτες εντυπώσεις», σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού της Google, Laszlo Bock. Για τον λόγο αυτό, παραθέτει τα έξι βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν κάθε υποψήφιο εργαζόμενο να περάσει με επιτυχία το …τεστ της συνέντευξης για δουλειά, όποιος και αν είναι ο εργοδότης που έχει απέναντί του.

1.Προβλέψτε το μέλλον

Μπορείτε να προβλέψετε το 90% των ερωτήσεων μίας συνέντευξης για δουλειά. Δύο από τις συνηθέστερες ερωτήσεις είναι: «Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά;» και «Ποιο είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που έχετε λύσει;».

2. Καταστρώστε την επίθεσή σας!

Για κάθε ερώτηση που μπορείτε να προβλέψετε, γράψτε μία απάντηση. Ναι, είναι δύσκολο και κουραστικό να πρέπει να γράψεις κάτι. Αλλά είναι σημαντικό γιατί θέλετε οι απαντήσεις να σας έρθουν αυτόματα και όχι να πρέπει να τις σκεφτείτε κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

3. Να έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο

Στην πραγματικότητα, για κάθε ερώτηση θα πρέπει να έχετε τρεις εναλλακτικές απαντήσεις. Γιατί τρεις; Γιατί θέλετε να έχετε τρεις εξίσου καλές απαντήσεις γιατί στον πρώτο εργοδότη που θα συναντήσετε μπορεί να μην αρέσει η πρώτη σας απάντηση. Το ζητούμενο είναι ο επόμενος εργοδότης να ακούσει μία καλύτερη ιστορία.

4. Αναδείξτε τον εαυτό σας!

Κάθε απάντησή σας θα πρέπει να αποδεικνύει πως είστε σε θέση να φέρνετε εις πέρας ό,τι σας ζητηθεί. Δεν αρκεί να απαντήσετε σε μία ερώτηση: «είμαι συνεργάσιμος/ αποτελεσματικός/ ηγετικός», θα πρέπει να έχετε να αναφέρετε και ένα περιστατικό που να το αποδεικνύει.

5. Ελέγξτε το χώρο

Κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης προσπαθήστε να εξερευνήσετε το χώρο γύρω σας και να εστιάσετε την προσοχή σας στον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σας. Μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα προσπαθήστε να προσέξετε αν υπάρχει κάτι εντός του χώρου ή επάνω του το οποίο να μπορεί να αποτελέσει έναν μεταξύ σας σύνδεσμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα βιβλίο στο ράφι, ένας πίνακας ή ακόμη και μία οικογενειακή φωτογραφία.

6. Το μυστικό είναι η εξάσκηση

Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού της Google διηγείται: «Όταν ήμουν στο δεύτερο έτος της σχολής έκανα πρόβα τις απαντήσεις μου σε πιθανές ερωτήσεις μέχρι τα σημείο να μπορώ να αφηγούμαι το κάθε τι χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτώ. Κατάφερα να έχω 7 προσφορές για δουλειά από 5 εταιρείες! Πώς συνέβη αυτό; Λόγω της εξάσκησης!».