Εξηγήσεις στο ΝΑΤΟ δίνει η Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S400

Εξηγήσεις στο ΝΑΤΟ δίνει η Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S400

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Συμμαχία βρέθηκε μπροστά στις σκληρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ και η Τουρκία συζήτησαν, τις δηλώσεις που έχουν κάνει Aμερικανοί πολιτικοί σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Την δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες και είχε ως θέμα τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης ολομέλειας στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των S- 400 και συγκεκριμένα στις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς την συμβατότητα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ο Γένς Σολτενμπεργκ δήλωσε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τους S-400, αυτό συνιστά μια εθνική απόφαση της κάθε χώρας του ΝΑΤΟ για τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσει. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι, αν τα συστήματα αυτά είναι συμβατά με τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Φυσικά αυτό θα είναι δύσκολο, όμως τέτοιο ερώτημα (για το αν είναι συμβατά –σ.σ) δεν διατυπώθηκε από τουρκικής πλευράς»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ , αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί αμερικανοί πολιτικοί, μέσω των οποίων καθιστούσαν σαφές ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρίσει στην αγορά των S-400.

«Συζητήσαμε τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους των ΗΠΑ για τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Συζητήσαμε το θέμα αυτό κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην Άγκυρα, και εγώ ο ίδιος χαιρετίζω τις άμεσες επαφές των ΗΠΑ με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Νέα αυστηρή προειδοποίηση από τις ΗΠΑ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον “ανησυχεί σοβαρά” για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, που δεν είναι συμβατά με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

“Ο υπουργός υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ (…) αν προχωρήσουν” (στην αγορά), είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση που είχε ο Πομπέο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

“Ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να σκεφθεί σοβαρά τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λίγες ώρες μετά την έγκριση του διορισμού του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο έφτασε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην πρώτη του σύνοδο του ΝΑΤΟ ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βασικά ζητήματα των συνομιλιών ήταν η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Ρωσία και η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση της Συμμαχίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσοβλου ο Πομπέο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος παραμένει σε τουρκικές φυλακές από τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και για άλλους Αμερικανούς κρατούμενους.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ανησυχεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της Συμμαχίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα με αδιευκρίνιστες συνέπειες, εφόσον προχωρήσει η αγορά, όμως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ παραμένουν ισχυροί.