Εξοπλιστική «δωρεά» 3 δισ. δολαρίων από τη Σαουδ. Αραβία στον Λίβανο

Εξοπλιστική «δωρεά» 3 δισ. δολαρίων από τη Σαουδ. Αραβία στον Λίβανο

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Ριάντ «σφραγίζει» τη συμφωνία για ενίσχυση των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων με όπλα από τη Γαλλία.

Τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ προς τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου πρόκειται να πραγματοποιήσει η Σαουδική Αραβία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, το βασίλειο της Σαουδ. Αραβίας θα δώσει στο στρατό του Λιβάνου βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία «θα επιτρέψει στο στρατό να φέρει σε πέρας την αποστολή του».

Σύμφωνα με τον Λιβανέζο πρόεδρο, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων από τη Γαλλία το ταχύτερο δυνατό, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που τη συνδέουν με το Λίβανο και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο βασιλιάς του αδελφού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει αυτή τη γενναιόδωρη και εκτιμούμενη βοήθεια των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό για να ενισχύσει την ικανότητά του», ανέφερε ο Σουλεϊμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια αυτή αποτέλεσε και «το αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ», ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι.

«Έχω σχέσεις με τον πρόεδρο Σουλεϊμάν και αν έχει αιτήματα που μας απευθύνονται, θα τα ικανοποιήσουμε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Γαλλία, ήδη εδώ και πολύ καιρό αλλά ακόμα και πρόσφατα, εξοπλίζει το στρατό του Λιβάνου και θα ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα που της απευθύνονται, γιατί ο Λίβανος πρέπει να παραμείνει ενωμένος, η ακεραιότητά του πρέπει να τύχει σεβασμού, η ασφάλειά του να διασφαλιστεί», δήλωσε ο Ολάντ έπειτα από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα, αναμένεται να συναντηθεί απόψε στο Ριάντ με τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι.

Διαβάστε ακόμη: Οβίδες και ρουκέτες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μάχονται να αντιμετωπίσουν τη βία που εξαπλώνεται στα σύνορα από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανοικοδόμησης έπειτα από το δικό της δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο, έχει δει συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους πιστούς σε αντίπαλες πλευρές της συριακής διένεξης, καθώς και επιθέσεις μαχητών στον ίδιο το στρατό.

Ο στρατός του Λιβάνου θεωρείται ένας από τους λίγους θεσμούς που δεν έχει κατακλυστεί από τις σεχταριστικές διαιρέσεις που μαστίζουν τη χώρα. Όμως, δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις μαχητών στο εσωτερικό, ιδίως το πολιτικό και αντάρτικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που χρηματοδοτείται από την περιφερειακή σιιτική δύναμη του Ιράν.

Το σουνιτικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποσκοπεί στο να ενισχύσει το στρατό ως αντιστάθμισμα στη Χεζμπολάχ, που θεωρείται η πιο αποτελεσματική και ισχυρή ένοπλη οργάνωση στο Λίβανο.

Οι αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών έχουν τροφοδοτηθεί από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία, στον οποίο αντιπαρατίθενται γενικά η σουνιτική πλειοψηφία των ανταρτών έναντι της μειονότητας της σέχτας των αλαουιτών του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός παρακλαδιού του σιιτικού Ισλάμ.

Διαβάστε ακόμη: Η Αλ Κάιντα στο οχυρό της Χεζμπολάχ;