EY Ελλάδος: «O μετασχηματισμός συνεπάγεται εμπιστοσύνη και ανθεκτικότητα»

EY Ελλάδος: «O μετασχηματισμός συνεπάγεται εμπιστοσύνη και ανθεκτικότητα»
Ο μετασχηματισμός προϋποθέτει αλλαγή κουλτούρας, διάθεση κατανόησης και ερμηνείας όσων συμβαίνουν και εντοπισμού όσων πρέπει να αλλάξουν. Για εμάς, στην EY, o μετασχηματισμός είναι μία σύμπραξη τριών δυνάμεων: των ανθρώπων, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Γιώργος Παπαδημητρίου – Διευθύνων Σύμβουλος

Zούμε σε μία εποχή τεράστιων προκλήσεων: κλιματική κρίση, γεωπολιτική αστάθεια, ανατροπές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, στροφή σε ένα νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Η ταχύτητα των αλλαγών είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει ποτέ, αλλά, συγχρόνως, πολύ μικρότερη από ό,τι πιθανότατα θα δούμε στο μέλλον. Παράδειγμα, η τεχνολογία που καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και των ίδιων των κρατών είναι προϋπόθεση επιβίωσης. Ένας οργανισμός, για να παραμείνει ζωντανός και χρήσιμος, οφείλει να παρακολουθεί, να κατανοεί και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται. Η πολυετής κρίση στη χώρα μας, εξάλλου, απέδειξε ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων δεν είναι αυτονόητη. Μόνο όταν μετασχηματίζονται, οι οργανισμοί παραμένουν χρήσιμοι, δημιουργούν αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και μπορούν να κερδίσουν και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Όπως και στις ανθρώπινες σχέσεις, εμπιστευόμαστε αυτούς τους οργανισμούς που μας ακούν, που ενδιαφέρονται και για το δικό μας καλό ως καταναλωτές και, τελικά, για το ευρύτερο καλό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τακτικές έρευνες της EY, Future Consumer Index Ελλάδα, που μας έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές κρίνουν τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, και με βάση την επίδραση που έχει η δράση τους στην κοινωνία και το περιβάλλον. Επιβραβεύουν, δηλαδή, ή τιμωρούν τα brands με βάση την ηθική υπόστασή τους.

Ο μετασχηματισμός, συνεπώς, δεν εξαντλείται στην αντιμετώπιση άμεσων πιεστικών προβλημάτων. Προϋποθέτει και αλλαγή κουλτούρας –του DNA– και τη διάθεση να καταλαβαίνεις και να ερμηνεύεις τι γίνεται στο περιβάλλον σου, να εντοπίζεις τι από αυτά σε αφορά και τι πρέπει να αλλάξεις.

Για εμάς, στην EY, o μετασχηματισμός είναι μία ολιστική διαδικασία – μία σύμπραξη τριών δυνάμεων: των ανθρώπων, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Μία διαδικασία, δηλαδή, όπου οι οργανισμοί τοποθετούν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της αλλαγής, ενσωματώνουν με ταχείς ρυθμούς νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, και προωθούν την καινοτομία σε ευρεία κλίμακα.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τον δημόσιο τομέα, και εκεί το εγχείρημα επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο, σήμερα, υπάρχουν τα εργαλεία, αλλά και οι πόροι, για τον μετασχηματισμό του κράτους, με κυρίαρχο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως στην περίπτωση των επιχειρήσεων, ο μετασχηματισμός του Δημοσίου οδηγεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και στη δημιουργία μίας νέας σχέσης μεταξύ Πολιτείας και κοινωνίας.

Ο μετασχηματισμός της οικονομίας μας, όμως, ενισχύει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ετήσια μεγάλη έρευνα της EY, Attractiveness Survey Ελλάδα 2023, αναζητούν επενδυτικούς προορισμούς με ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει σύγχρονες δεξιότητες, διάχυση των νέων τεχνολογιών και αποτελεσματικές πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι, σήμερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνά μας, κατά 57% το 2022, ενώ βελτιώνεται διαρκώς η ποιοτική σύνθεσή τους, με σημαντικό ποσοστό να κατευθύνεται σε δραστηριότητες έντασης γνώσης με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως ο κλάδος του λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής.

Με την υιοθέτηση μίας κουλτούρας ολιστικού μετασχηματισμού και συνεργασίας, και επενδύοντας στις ανθρώπινες δεξιότητες, την τεχνολογία και την καινοτομία, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του δημοσίου τομέα θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν αξία, να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες, στον δρόμο προς την «Ελλάδα 2.0».

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023