Facebook και Twitter εναντίον Τραμπ – Τα «ναζιστικά» σύμβολα και τα fake news

Facebook και Twitter εναντίον Τραμπ – Τα «ναζιστικά» σύμβολα και τα fake news
epa08450844 US President Donald J. Trump makes remarks before signing an executive order on social media that will punish Facebook, Google and Twitter for the way they police content online, in the Oval Office, White House, Washington, DC, USA, 28 May 2020. EPA/DOUG MILLS/ POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Τραμπ να υπογράψει τον Μάιο ένα διάταγμα το οποίο μειώνει την προστασία στις εταιρείες των social media σχετικά με τις αναρτήσεις που φιλοξενούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρέφονται κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα το Facebook «κατέβασε» αναρτήσεις και διαφημίσεις της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που είχαν σύμβολα που συνδέονται με τους Ναζί και παραβίαζαν την πολιτική της εταιρείας κατά του οργανωμένου μίσους.

Οι διαφημίσεις έδειχναν ένα κόκκινο ανεστραμμένο τρίγωνο με κείμενο που ζητούσε από τους χρήστες του Facebook να λάβουν μέρος σε μια συλλογή υπογραφών εναντίον της Antifa, του μικρού, οργανωμένου αντιφασιστικού κινήματος, που βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ που ακολούθησαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαφημίσεις στο Facebook προβάλλονταν σε σελίδες που ανήκουν στον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και εμφανίστηκαν επίσης στη σελίδα «Ομάδα Τραμπ».

«Η πολιτική μας απαγορεύει τη χρήση ενός απαγορευμένου συμβόλου ομάδας μίσους για την ταυτοποίηση πολιτικών κρατουμένων χωρίς το γενικό πλαίσιο που καταδικάζει ή συζητά το σύμβολο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook.

«Το ανεστραμμένο κόκκινο τρίγωνο είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται από την Antifa, οπότε συμπεριλήφθηκε σε μια διαφήμιση σχετικά με την Antifa», δήλωσε ο Τιμ Μάρτοφ, εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ.

«Να σημειώσουμε ότι το Facebook εξακολουθεί να δίνει για χρήση ένα ανεστραμμένο κόκκινο τρίγωνο εικονίδιο emoji, το οποίο μοιάζει ακριβώς το ίδιο, οπότε είναι περίεργο να στοχεύουν μόνο αυτήν τη διαφήμιση. Η εικόνα δεν περιλαμβάνεται επίσης στη βάση δεδομένων της Anti-Defamation League για σύμβολα μίσους».

Με tweet του ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, επικεφαλής της διεθνούς εβραϊκής μκο, Anti-Defamation League (ADL) είπε για το σύμβολο: «Οι Ναζί χρησιμοποιούσαν κόκκινα τρίγωνα για να ταυτοποιούν τα πολιτικά τους θύματα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η χρήση του για επίθεση σε πολιτικούς αντιπάλους είναι εξαιρετικά προσβλητική».

Εκπρόσωπος της ADL είπε ότι η βάση δεδομένων της δεν είναι μια βάση δεδομένων για ιστορικά σύμβολα των Ναζί αλλά μια βάση με σύμβολα που «χρησιμοποιείται συνήθως από τους σύγχρονους εξτρεμιστές και τους υποστηρικτές της υπεροχής των λευκών στις ΗΠΑ».

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν κάποιοι antifa που έχουν χρησιμοποιήσει το κόκκινο τρίγωνο, αλλά ότι δεν ήταν ένα ιδιαίτερα κοινό σύμβολο που χρησιμοποιεί η ομάδα.

Από την άλλη, ο «πόλεμος» του Τwitter με τον Τραμπ δεν έχει τέλος, καθώς το κοινωνικό μέσο «κάρφωσε» ξανά για fake news τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το Twitter έβαλε μια «προειδοποιητική πινακίδα» σε ανάρτηση του Τραμπ με ένα ψεύτικο βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι είχε μεταδώσει το CNN με ένα «μωρό ρατσιστή». Στο παραποιημένο βίντεο φαίνονται δύο μικρά παιδιά να τρέχουν με τους υπότιτλους να αναφέρουν ότι «ένα τρομαγμένο παιδί τρέχει μακριά από ένα μωρό ρατσιστή».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Τραμπ να υπογράψει τον Μάιο ένα διάταγμα το οποίο μειώνει την προστασία στις εταιρείες των social media σχετικά με τις αναρτήσεις που φιλοξενούν. Ήταν είναι η δεύτερη φορά που το Twitter εγκαλεί τον Τραμπ για fake news βάζοντας και την σχετική σήμανση σε αναρτήσεις του.