Το φάντασμα της ακροδεξίας πάνω από την Ευρώπη

Το φάντασμα της ακροδεξίας πάνω από την Ευρώπη

Άνοιξαν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές σε Ολλανδία και Βρετανία, που θα βγάλουν πρώτες αντιπροσώπους για το Ευρωκοινοβούλιο.  

Από την Πέμπτη μέχρι την προσεχή Κυριακή, περίπου 400 εκατομμύρια πολίτες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα έχουν ήδη ανοίξει οι κάλπες στην Ολλανδία, που με τη Βρετανία ψηφίζει για την ανάδειξη των μελών του νέου ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις , το ΕΛΚ παραμένει πρώτο, χάνει ωστόσο, σημαντικές δυνάμεις, ενώ οι σοσιαλιστές ελαφρώς αυξάνουν τα ποσοστά τους παραμένοντας δεύτεροι. Έδρες χάνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά της, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Εθνικιστικά – ακορδεξιά κόμματα διεκδικούν την πρωτιά στη Γαλλία
Στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, για πρώτη φορά κόμματα εθνικιστικά, όπως αυτό του Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία και του Βίλντερς στην Ολλανδία, εμφανίζουν πιθανότητες πρωτιάς.

Σχετικά με την Ολλανδία για την εκλογή των 25 ευρωβουλευτών που θα στείλει η χώρα στο Στρασβούργο, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Αναφορικά με τη Μ. Βρετανία η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει 27%, οι Εργατικοί 26%, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού 22%, οι Πράσινοι 10% και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9%.

Μάλιστα ο Guardian επικαλείται κορυφαία στελέχη των Φιλελευθέρων, τα οποία σημειώνουν ότι τα στελέχη του κόμματος που συγκυβερνά τη Βρετανία με τους Συντηρητικούς έχουν προετοιμαστεί να πουν την Κυριακή το βράδυ ότι η αποτυχία στις κάλπες ήταν αναμενόμενη. «Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο σε αυτό τον εκλογικό κύκλο» είναι περίπου η δήλωση που αναμένεται να γίνει.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής μαζί με τη ροή των αποτελεσμάτων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Πάντως, τα στοιχεία σε όλα τα κράτη δείχνουν αποχή – ρεκόρ στις ευρωεκλογές. Έρευνα της εταιρείας YouGov για το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Arte έδειξε ότι 47% των Γερμανών και Γάλλων δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Δεν πρόκειται πάντως για ένα νέο φαινόμενο, καθώς τα τελευταία 35 χρόνια, η αδιαφορία των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές αυξάνεται σταθερά, γεγονός το οποίο καταγράφεται και από τα επίσημα στοιχεία.

Η αποχή το 1979 έφθανε το 38% κατά μέσο όρο στα τότε εννέα κράτη-μέλη. Το 2009 έφτασε το 56,9%. Στην Ελλάδα, το 2009, μόλις 52,6% των Ελλήνων επέλεξαν να ψηφίσουν ενώ στην Κύπρο η αποχή άγγιξε το 40%.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο πόλεμος για το φλερτ με τη ΧΑ κινδυνεύει να την αναδείξει ρυθμιστή

Ο Πολωνός που θέλει να κάνει την ΕΕ «οίκο ανοχής»

Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει στη «ζώνη κινδύνου»

Η τελική πρόγνωση του PollWatch2014 για τις ευρωεκλογές

Δήλωση-σοκ Λεπέν: «Ο ιός Έμπολα μπορεί να λύσει τη δημογραφική έκρηξη»