Φάουτσι: Πρόωρο το συμπέρασμα πως η Όμικρον προμηνύει το τέλος της πανδημίας

Φάουτσι: Πρόωρο το συμπέρασμα πως η Όμικρον προμηνύει το τέλος της πανδημίας
epa09563958 Dr. Anthony Fauci, director of the US National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) testifies before the Senate Health, Education, Labor, and Pensions committee hearing to examine the road ahead for the COVID-19 response on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 04 November 2021. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για ιατρικά θέματα, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η παραλλαγή Όμικρον προαναγγέλλει μια μεταστροφή της πανδημίας του κορωνοϊού σε ενδημική νόσο.

«Παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα για το αν η Όμικρον θα είναι ο εμβολιασμός με ζώντα ιό που όλοι ήλπιζαν, επειδή έχουμε τόση ποικιλία με τις νέες μεταλλάξεις που αναδύονται», τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Φάουτσι τη Δευτέρα στο διαδικτυακό συνέδριο Davos Agenda του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται πως μπορούν να αποφύγουν ένα μέρος της ανοσολογικής απόκρισης που επιτυγχάνεται μέσω εμβολίων και μόλυνσης θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, προειδοποίησε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τα εμβόλια για συγκεκριμένες μεταλλάξεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της νόσου και ότι απαιτούνται εμβολιασμοί που θα λειτουργούν ενάντια σε όλα τα στελέχη.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε τσάμπα κόπο για κάθε μετάλλαξη, όπου κάποιος θα πρέπει να κάνει μια ενισχυτική δόση έναντι μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης», επισήμανε ο κ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Έτσι θα κυνηγάς τον ιό για πάντα».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που όλοι πιέζουμε είναι να μάθουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί που προκαλούν μια κοινή απάντηση σε όλες τις πραγματικές και πιθανές μεταλλάξεις που βλέπουμε και αυτό μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε.