Φάσκει και αντιφάσκει ο Ερντογάν: Θέλει διάλογο, αλλά κατηγορεί την Ελλάδα για τις εντάσεις στη Μεσόγειο

Φάσκει και αντιφάσκει ο Ερντογάν: Θέλει διάλογο, αλλά κατηγορεί την Ελλάδα για τις εντάσεις στη Μεσόγειο
epa08127106 A handout photo made available by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing members of the ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 14 January 2020. EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος Πρόεδρος. Ωστόσο, τα «έβαλε» με την Ελλάδα.

Με το Oruc Reis να συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλά για διαπραγματεύσεις και διάλογο και υποστηρίζει ότι δεν κυνηγά περιπέτειες.

«Η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ωστόσο τα «έβαλε» με την Ελλάδα. Όπως είπε η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στις ελληνικές ενέργειες και επεσήμανε πως θα συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως «μοχθηρή» σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια»

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εισήλθε ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται δυτικά και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.