FAZ: Στα 240 δισ. ευρώ το κόστος της ελληνικής διάσωσης

FAZ: Στα 240 δισ. ευρώ το κόστος της ελληνικής διάσωσης

«Παρόλα αυτά, ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει επηρεαστεί», σημειώνει σε δημοσίευμά της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας για τη Γερμανία τίθεται στο επίκεντρο σημερινού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνεται, μέχρι στιγμής η διάσωση της Ελλάδας έχει κοστίσει στους διεθνείς πιστωτές 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει επηρεαστεί από το κόστος μέχρι στιγμής, καθώς τα χρήματα προήλθαν από τη γερμανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Όπως έχει δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αποπληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει το Βερολίνο στην Αθήνα ξεκινά το 2020, μάλιστα, για ένα μέρος του χρέους, η αποπληρωμή ξεκινά το 2023», αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει:

«Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ελλάδας; Κάτι τέτοιο θα κοστίσει ακριβά στη Γερμανία. Από τα σχεδόν 142 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα μέσω του ΕΤΧΣ, το 27% ανήκει στη Γερμανία. Επίσης, από τα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα από τις χώρες της ΕΕ, συνολικού ύψους άνω των 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο προήλθαν από το γερμανικό κράτος. Σε αυτά προστίθενται τα 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Συνολικά, η Γερμανία έχει συνεισφέρει στη διάσωση της Ελλάδας περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει η FAZ.

«Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, αυτό θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στους πιστωτές της. Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ εκτιμά ότι το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 40 με 50 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος το οποίο μπορεί να αντέξει η Γερμανία», αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ και καταλήγει παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ζιν:

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν, μπορούμε να τα ξεγράψουμε», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Η Γερμανία θα έχει απώλειες έως 85 δισεκ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο».

Διαβάστε επίσης: Βάιντμαν: Πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους της Ευρωζώνης