Βάιντμαν: Πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους της Ευρωζώνης

Βάιντμαν: Πιθανό το  ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους της Ευρωζώνης

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει πως η χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρωζώνης είναι εφικτή χωρίς να ακολουθήσει η κατάρρευση του συστήματος.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποφάσεων» δήλωσε ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξηγώντας πως είναι εφικτό το ενδεχόμενο μία χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών εντός της νομισματικής ένωσης.

«Πρέπει να υπάρχει μία αντιστοιχία μεταξύ του ελέγχου και της υποχρέωσης», προσέθεσε ο Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Σε τελική ανάλυση κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη δυνατότητα της χρεοκοπίας ενός κράτους χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Είναι αποφασιστικής σημασίας το να εγκαθιδρυθεί μία λειτουργική διοίκηση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους σε μία βιώσιμη πορεία και το κυριότερο θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στη βάση μιας αξιόπιστης πορείας στηνεφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. (…)Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «διέλυσε τις αρχικές ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».