Το FBI ανησυχεί για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Το FBI ανησυχεί για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Σύμφωνα με τον «Guardian» οι αμερικανικές αρχές φοβούνται για τη δράση κακοποιών.

Τα αυτοοδηγούμενα οχήματα ανήκαν παλιότερα στο φάσμα της επιστημονικής φαντασίας. Πλέον όμως συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, εξαιτίας των ερευνών που γίνονται πάνω σε αυτά – με την Google και τα projects της να προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ανησυχίες πάνω στο αντικείμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλείται αναφορά του FBI, υπάρχουν φόβοι ότι τα αυτόνομα οχήματα θα «έχουν σημαντική επίδραση πάνω στη διαμόρφωση του τι η αστυνομία και οι αντίπαλοί της θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρησιακά με ένα αυτοκίνητο».

Σε παράγραφο υπό τον τίτλο «Multitasking», η αναφορά επισημαίνει ότι κακοποιοί θα είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που απαιτούν τη χρήση και των δύο χεριών ή την απόσπαση της προσοχής από τον δρόμο, κάτι που είναι αδύνατον σήμερα. Επίσης, ένα σενάριο «βλέπει» υπόπτους να ανοίγουν πυρ σε διώκτες ενώ τα αυτοκίνητά τους κινούνται μόνα τους.

Την αναφορά συνέταξαν πράκτορες του Strategic Issues Group, που εντάσσεται στο Directorate of Intelligence του FBI. «Η αυτονομία θα κάνει την αυτοκίνηση πιο αποδοτική, αλλά θα ανοίξει επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες για εφαρμογές διπλής χρήσης και τρόπους για να αποτελέσει εν δυνάμει πιο φονικό όπλο από ό,τι είναι σήμερα» αναφέρεται – κάτι που εκφράζει στην ουσία φόβους ότι εγκληματίες θα μπορούσαν να προσπελάσουν τα διάφορα μέτρα ασφαλείας έτσι ώστε ένα όχημα να παραβιάζει φανάρια και όρια ταχύτητας, ή ότι τρομοκράτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν τέτοια αυτοκίνητα ως αυτοοδηγούμενες βόμβες.

Η αναφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν οι εταιρείες του χώρου: ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα θα είναι ασφαλέστερα από «κανονικά» αυτοκίνητα με ανθρώπους οδηγούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το FBI θεωρεί ότι τα πλήρως αυτόνομα οχήματα θα βοηθήσουν στη σημαντική μείωση των οδικών ατυχημάτων, καθώς και στην παρακολούθηση/ καταδίωξη κακοποιών, ενώ προβλέπει ότι το Κογκρέσο θα δώσει την έγκρισή του για χρήση τους από το κοινό μέσα σε πέντε με επτά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Το Strati είναι το πρώτο πραγματικό 3D printed αυτοκίνητο

Βγήκαν σε κυκλοφορία τα Volvo που κινούνται αυτόματα

H επόμενη γενιά του ιπτάμενου αυτοκινήτου (video)