Fed: «Φουσκωμένες» οι αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια – Ανησυχία για Κίνα

Fed: «Φουσκωμένες» οι αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια – Ανησυχία για Κίνα
epa08267225 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι τιμές των περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ευάλωτες σε σημαντικές «διορθώσεις», αναφέρει η Fed

Δυσανάλογη με τις ταμειακές ροές είναι η αύξηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο ενώ ο κίνδυνος από την κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στην Κίνα δεν είναι αμελητέος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην τελευταία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report) η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed).

Όπως επισημαίνεται σχετικώς, οι τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση από τον περασμένο Μάιο, ενώ αναλόγως κινούνται και οι τιμές των ενοικίων.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την άνοδο στις αποτιμήσεις, η κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο δεν σημειώνει χειροτέρευση.

Από την άλλη, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ευάλωτες σε σημαντικές «διορθώσεις», σε περίπτωση που επιδεινωθεί το επενδυτικό κλίμα των επενδυτών σε περίπτωση που η πρόοδος σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας σταματήσει και συνακόλουθα αν η ανάπτυξη καταγράψει επιβράδυνση. 

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η Fed διαπιστώνει πως το επιχειρηματικό χρέος, η ακαθάριστη μόχλευση και οι δείκτες κάλυψης επιτοκίων έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στα προ πανδημίας επίπεδα, αφού οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων επωφελήθηκαν από τη συνεχή αύξηση των κερδών, τα χαμηλά επιτόκια και την κρατική υποστήριξη.

Ωστόσο, η άνοδος των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta φαίνεται να έχει επιδεινώσει τις προοπτικές των μικρότερων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η λήξη των προγραμμάτων κρατικής στήριξης και η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τα νοικοκυριά.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα κέρδη των τραπεζών ήταν ισχυρά φέτος και οι δείκτες κεφαλαίου παρέμειναν πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Δυσκολίες υπάρχουν σε σχέση με τα επιτοκιακά περιθώρια και τα δάνεια που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία COVID-19.

Η μόχλευση συνέχισε να είναι υψηλή σε σχέση με τις εταιρείες ασφάλισης ζωής, ενώ η μόχλευση των hedge funds έμεινε κάτω από το ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Η έκδοση τίτλων χρέους με εξασφάλιση (CLOs) και τίτλων που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία (ABS) ήταν ισχυρή.

Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, μια αύξηση της αβεβαιότητας κατά την πορεία της πανδημίας μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως.

Επιπλέον, οι πιέσεις στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, καθώς και η απότομη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, ειδικά σε υπερχρεωμένες οικονομίες αναδυόμενων αγορών (EMEs), θα μπορούσαν να θέσουν ορισμένους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.